Удружење Словенаца „Сава“ из Београда обележило је две деценије постојања  и чувања националног идентитета. Свечаност поводом јубилеја приређена је у згради Југословенске кинотеке у Београду

Прослава је започела изложбом фотографија у атријуму кинотеке, где је на 30 панела са 60 фотографија приказан развој Друштва „Сава“ од оснивања до данашњих дана. Личности и догађаји који су стварали историју овог удружења забележени су камером Бранка Зорка, фотографа и планинара, дугогодишњег члана Друштва. О аутору и изложби говорила је др Ивана Kроња. 

Програм је настављен у дворани Макавејев југословенске кинотеке интонирањем химни Словеније и Србије, а затим поздравним говорима председника Друштва Сава Саше Вербича и министарске у Влади Републике Словеније др Хелене Јаклитсцх. 

Том приликом је министарка Друштву „Сава“ уручила признање и захвалницу Владе Републике Словеније за непроценљив допринос очувању словеначког језика, културе и националног идентитета. 

Седам година школе словеначког у Костолцу

На простору браничевског округа, припадници словеначке националне мањине се годинама уназад окупљају и остварују блиске контакте са матицом под окриљем костолачког Огранка Друштва „Сава“ из Београда. 

 

У Огранку у Костолцу успешно се организује и школа словеначког коју финансира Министартсво за образовање и спорт Републике Словеније, те је за све заинтересоване бесплатна. Управо ових дана обележено је пуних седам година учења словеначког у Костолцу, уз професорку Татијану Буквич. 

У наставку програма приказан је документарни филм о Друштву „Сава“, члановима и њиховим активностима. Уследио је наступ вокалног квартета „Сава“ који је отпевао две словеначке народне песме, а полазници школе словеначког језика извели игроказ „Словенија у мом срцу“. Емитован је и филм „Друштво Сава у време короне“. 

Уследила је додела признања заслужним члановима и институцијама за допринос раду друштва. 

Највише призање друштва „Сава“ завредели су Драгомир Зупанц и Татјана Буквич, а од институција Урад Владе Републике Словеније за Словенце в замејству ин по свету, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Амбасада Републике Словеније у Србији. 

Захвалнице су добили Дино Долничар, Марија Вауда, Тања Томазин, Јован Митровић и Вишња Димитријевић. 

Програм је завршен химном Београду, композитора Миховила Логара, у извођењу камерног ансамбла Шканцин, женског хора „Појоча дружба“ и вокалног квартета „Сава“, под диригентском палицом Вишње Димитријевић.

Због поштовања епидемиолошких мера, био је присутан ограничен број људи.

                                                                                                                 И. Р. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content