Овогодишња 14. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ окончана првих дана децембра у Пожаревцу, донела је Милици Илић престижно признање најбоље глумице које јој је стручни жири доделио за изузетну креацију лика Мадам Шабанон у комедији „Не очајавајте никад“ Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула” Петровац на Млави.

У великој мери посвећена глуми и аматерском театру, наша саговорница највећи део времена усмерава професионалним обавезама, јер у родном граду обавља одговорну дужност в.д. директора Културно-просветног центра Петровац на Млави. 

Петровачко детињство Милице Илић протиче на начин типичан за одрастање у оваквој средини: безбрижност раног животног доба,  игра са вршњацима, следе активности у школским секцијама, добра књига или филм, дружење и изласци са другарицама, посете изложбама, али и чест одлазак у позориште за које је посебно везује гостовање ансамбала из великих градова… Надасве, жеља за знањем и посвећеност учењу резултира да се наша саговорница након сјајно исказаног успеха у основној, на исти начин докаже и као ученик општег смера Гимназије „Младост“ коју завршава као ђак генерације. 

– Како сам још као основац невидљивим нитима била везана за све што тежи ка уметности, није било дилеме за наставак школовања: историја уметности, каже Милица која на Филозофском факултету Универзитета у Београду уз стечени просек 9,26 дипломски рад брани десетком. 

НАГРАДЕ ЗА КРЕАТИВНОСТ

Постављајући питање који сегмент уметности јој посебно „лежи“, Милица је мало затечена. Наиме, ту је ликовно стваралаштво, јер је од 2012. године члан Удружења ликовних уметника Петровац, документарни филм у коме се успешно опробала као аутор и аматерска позоришна сцена. Имајући у виду тек освојену награду за глуму,   први део разговора усмеравамо ка позоришту: 

– У рад Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ укључила сам се 2011. године, управо у време када сам почела  припреме за стицање стручног звања кустос. Тако ми 2012. година доноси два значајна животна детаља:  полагање стручног и државног испита у Народном  музеју у Београду када постајем кустос и први лик драмски лик који сам остварила, Спириница у „Народном посланику“. Након тога следи Марта у комаду „Ухваћен у мрежу“, Антонија у „Немам да платим и нећу да платим“ ту је и Комшиница у представи „Ми чекамо бебу“,  затим Моника у „Дај ми своју жену“,  Саветница у „Сумњивом лицу“ … има их доста и сваку улогу  сам радила са посебном пажњом. Наравно, тимски рад, помоћ искуснијих колега глумаца и стручна помоћ редитеља допринела је да се још више вежем за сцену, вели наша саговорница. 

Тренутак када жири Смотре “Живка Матић” Милици уручује награду

Но, питање на који нисмо добили одговор је која јој је улога најдража. Све је било јасно када смо видели сијасет диплома и сазнали да јој је скоро свака креација донела по неку награду. Са пажњом гледамо фотосе са представа и добијена признања. Није их мало:  глумица вечери на Фестивалу глумачких остварења „Гулини дани“ 2013, 2016, и 2018 године, најбоља главна женска улога Фестивала глумачких остварења 2016. у Лозници, најбоља епизодна женска улога на истом Фестивалу две године касније,  награда за главну женску улогу на Позоришним данима „Миливоје Мартиновић Мартин“ 2016. у Богатићу, најбоља глумица Осме смотре драмских аматера „Живка Матић“ у Пожаревцу 2015. године,   најбоља епизодна улога Међународног аматерског позоришног фестивала „Бескрај 10 квадрата“ у Прокупљу, глумица вечери  у Суботици на 1. Међународном аматерском фестивалу драме „ДРИМ“… 

ОСНОВНА ПРОФЕСИЈА И ЈОШ ПО НЕШТО…

Када је  професионалном опредељењу реч, враћамо се у 2010. годину када Милица ради у  у „Арте галерији“ и аукцијској кући, као историчар уметности-приправник, а о даљем ангажовању говори:

– Августа 2011. године као дипломирани историчар уметности долазим у Завичајни музеј Петровац на Млави, док од  2013. до 2016. године у овој институцији обављам функцију директора. Потом сам тамо ангажована на пословима кустоса-историчара уметности, а почетком минуле године именована сам за вршиоца дужности директора Културно-просветног центра Петровац на Млави, сазнајемо од саговорнице која дуже од деценије у свом граду учествује у организацији и реализацији културно-уметничких садржаја. 

– Уз музејске делатности и припрему уметничких и документарних изложби, као организатор, кустос или аутор текстова и изложбених каталога потписала сам преко 50  уметничких изложби најпре у Београду а потом у Петровцу. Ту је рад на едукативним садржајима са децом кроз бројне радионице и наравно, активно учешће у организацији позоришног фестивала „Гулини дани“ у Петровцу на Млави, казује Милица која се доказала и у реализацији докуметнарних телевизијских емисија. Као аутор потписала је серијал „Моје Браничево-моје наслеђе“ емитован 2019. и 2020. године на  РТВ „Браничево“, док је ту и више остварења везаних за културно-туристичку понуду овог дела Србије. 

На крају разговора са Милицом Илић сазнајемо о њеном ангажовању на локалним, републичким и европским пројектима, ликовним колонијама, раду у  стручном жирију манифестације „Такмичење села“ и чланство у Организационом одбору Фестивала глумачких остварења „Гулини дани“. Једина тајна остала је у нашем питању: „Која је следећа позоришна улога?“.

Као одговор добили смо тајанствени осмех  одглумљен у духу истог, који вековима са платна свету пружа Мона Лиза.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content