Kада је у питању васпитно – образовни рад Предшколске установе „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу, ову годину засигурно је обележила имплементација нових Основа програма предшколског васпитања и образовања под називом „Године узлета“.

    Тања Лончар

Истовремено радило се и на ширењу праксе развијене у језгру промене, од вртића „Мајски цвет“ ка осталим вртићима, методом хоризонталне размене. Активности се реализују под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и оне су увод у формирање професионалне заједнице учења у Установи и ван ње, умрежавањем са установама широм земље.

Према речима директорке Тање Лончар, континуиран рад запослених изнедрио је запажене примере добре праксе који су представљени на стручним сусретима  васпитача и медицинских сестара – васпитача, као и на Балканским сусретима удружења васпитача. 

-Ова година је посебна и због тога што смо у њој обележили 110 година постојања Предшколске установе. Прослави годишњице присуствовао је и помоћник ресорног министра др Милан Пашић, који је након обиласка објекта „Мајски цвет“ у Костолцу и представљањa целокупног рада, у нашој установи препознао лидера хоризонталне размене. Министарство просвете Републике Србије је у новембру нашу установу наградило повељом за изузетан допринос у области просвете, науке и технолошког развоја, што је евидентан доказ да је квалитет нашег рада препознат и уважен од стране највиших инстанци, истиче Лончар.

Маскенбал у оквиру Дечије недеље

ПУНИМ КАПАЦИТЕТОМ УПРКОС КОРОНИ

Упркос променљивој епидемиолошкој ситуацији, Предшколска установа „Љубица Вребалов“ је током 2021. године радила пуним капацитетом, трудећи се да изађе у сусрет свим корисницима услуга. 

-Богато искуство и уигран тим запослених допринели су да током читаве године наставимо са објављивањем активности на сајту и фејсбук страници Установе,  које родитељи са децом могу реализовати у кућним условима, како би потребе малишана које су родитељи из предострожности повукли из колектива, биле задовољене, објашњава директорка ПУ и додаје:

-У сарадњи са друштвеном заједницом, све планиране радионице и манифестације на отвореном успешно су реализоване. Већина њих је наишла на позитивне критике јавног мњења, а међу њима бисмо издвојили Ускршњи вашар и радионице у градском парку, летње радионице у граду, обележавање Дечје недеље маскенбалом и дефилеом наших малишана. Традиционално, обележили смо и Дан планете Земље, Дан у шареним чарапама и Дан против насиља над децом. Од новембра, сваког четвртка, у времену од 11 до 13 часова, организујемо радионице у Месној заједници „Бурјан“ под називом „Дечји свет“. Радионице су намењене деци предшколског узраста која нису обухваћена ниједним програмом предшколског васпитања и образовања, каже за наш недељник Тања Лончар. 

Радионица у МЗ “Бурјан”

ИНВЕСТИЦИЈЕ

Предшколска установа има пуну подршку локалне самоуправе. Већину планираних активности, како истиче Лончар, Град успева да испрати и за њихову реализацију издвоји средства. Према њеним речима, последњих година доста се улагало у адаптацију унутрашњег простора вртића,  замену подних облога, санитарних просторија, намештаја, у опремање кухиња, као и у пројектно уређење дворишта. Тако је било и ове године, када су инвестициона улагања и опремање вртића у питању. 

-Од значајнијих радова издвојила бих реконструкцију фасаде објекта „Бубамара“, реконструкцију крова у Мајском цвету, као и хидроизолацију у вртићу „Бамби“. Сви објекти добили су технику и опрему у виду мини линија, телевизора, штампача и компјутера, што ће олакшати организацију рада и допринети очувању квалитета васпитно – образовног рада, истиче директорка.

О плановима

Предшколска установа као приоритете у даљем раду издваја унапређење педагошке праксе. То ће се учинити истраживачким приступом и савременим методама у раду, као и развијањем знања и умећа за пројектно планирање. Ту је и пројектни приступ учењу и ширењу имплементације Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“.

Такође, наставиће се и са организовањем радионица у месним заједницама, у склопу активности које се односе на повећање обухвата деце предшколског узраста, као и на укључивање деце која нису обухваћена ниједним васпитно – образовним програмом. 

 

Крај јелке пред Нову годину

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ

Ради квалитетнијег обављања посла Предшколска установа „Љубица Вребалов“ велику пажњу посвећује стручном усавршавању и професионалном развоју свих запослених, посебно васпитача, медицинских сестара – васпитача и стручних сарадника. 

Током године Установа је омогућила свим запосленима да учествују на акредитованим семинарима, као и на стручним скуповима и конференцијама широм земље. Епидемиолошка ситуација их је приморала да се и у овом сегменту прилагођавају новонасталим условима, тако да су сви семинари током 2021. организовани онлајн. То је осим стицања стручних знања довело и до напредовања запослених када су информационо – технолошке компетенције у питању. Неки од реализованих семинара су „Вођење Е – документације у предшколским установама“, „Електронски портфолио наставника и ученика“, „Живети различитости у вртићу“ и „СНОП: Стручни сарадници као носиоци промене“.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content