„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.



Орден чети спасилаца  ИЕК  „Костолац“-10. јануар 1964. 

Председник СФРЈ Јосип Броз Тито, између осталих, одликовао је Орденом и чету спасилаца Индустријско енергетског Комбината  „Костолац“ која је учествовала у спасавању грађана и имовине у настрадалом Скопљу од земљотреса.


Преминуо Ђорђе Вајферт -12. јануар1937. 

У Београду је преминуо Ђорђе Вајферт који је рођен15.јула 1850. године у Панчеву у породици индустријалаца. После основне и средње школе усавршавао се у Минхену. У Београд је дошао 1872. где заједно са оцем гради нову пивару код ,,Мостара”  коју касније проширује. Творац модерног рударства у Србији постао је након куповина рудника мрког угља код Костолца, рудника бакра у Бору, рудника каменог угља у Подвису и златног рудника у Светој Ани. У два наврата био је гувернер Народне банке Србији и у том периоду допринео је очувању вредности динара. Био је велико добротвор и донатор. У Пожаревцу је као почасни члан Фонда помагао сиромашне ученике гимназије, а као велики љубитељ коња, у Београду је основао Дунавско коло јахача „Кнез Михаило. То друштво је 26. априла 1892, прве недеље после Ђурђевдана, организовало Ђурђевске утакмице које су се састојале од изложбе коња и трка. Ђорђе Вајферт је преминуо 12. јануара 1937. године.


Камата на девизе и до 45 одсто -12. јануар 1993. 

 „Југоскандик“ Д.Д. банка, која се налазила у Улици Стари корзо 1, обавестила је своје депоненте да су ступиле на снагу нове, веће девизне камате. Тако је за уложена девизна средста у овој банци на три месеца, са могућношћу месечног подизања,  камата износила 14 одсто, а за уложена девизна средства, без подизања камате у том периоду, 45 одсто. 

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content