„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.      


 Литије на Врбицу – 4. април 1936. 

На Лазареву суботу и дечији празник Врбицу, код Саборне цркве и цркве Св. Нилоле у Пожаревцу, организоване су литије. Код зграде Окружне банке која се налазила тачно на средини Табачнице, ове две литије спајале су се у једну и свој мимоход продужавале Дубровачком улицом, данас Табачком чаршијом до горњомалског Споменика српском војнику где су се делиле зелене врбове гранчице. Даље се спојена литија кретала Светосавском улицом, па поред пијаце и Начелства кроз парк до хотела „Српска круна“. Ту се река људи поново раздвајала и одлазила ка полазним одредиштима. Литију су чинили свештенство, представници власти, грађани и удружења, ђаци, учитељи и наставници, ватрогасна чета…


  Краљ Петар Први међу Пожаревљанима – 5. април 1904.

Краљ Петар I Карађорђевић посетио је Пожаревац и Државну ергелу у Љубичеву. У граду га је дочекао шпалир грађана све до Саборне цркве где је одржана свечана служба. Потом је посетио касарну и Пожаревачку гимназију. Ручак  је организован у Окружном здању где га је дочекао и поздравио председник Општине.


Одлазак српског патријарха Димитрија – 6. април 1930.

 Умро је патријарх српски Димитрије (Павловић), 39.  врховни поглавар Српске православне цркве. Рођен је 28. октобра 1846. у Пожаревцу. Школовао се у родном месту, Великом Селу и у Београду где је завршио Богословију 1868. и почео да ради као учитељ. Професор Београдске богословије постао је 1882. и са тог положаја изабран је за епископа нишког. По повратку митрополита српског Михаила у Србију постаје епископ шабачко-ваљевски. Током I Светског рата, заједно са народом прешао је преко Албаније и стигао на Крф. Године 1922. венчао је краља Александра I Карађорђевића и краљицу Марију у Саборној цркви уз саслужење још четри епископа. Бавио се књижевним радом и припремао издавање Хиландарског типика Светог Саве. Помогао је подизање храма Св.Димитрија у селу Ратковићу, храма Покрова Богородице у Београду и цркве у селу Брежане код Пожаревца. По својој жељи скромно је сахрањен у манастиру Раковица. Његов наследник био је епископ српски Варнава (Росић).


 Основано Коло девојака  – 7. април 1921. 

 У Пожаревцу је основано ,,Коло девојака“. Оснивач је била Лепосава М. Павловић (1865-1932), велики добротвор, иначе супруга познатог и дугогодишњег окружног инжињера Милосава Павловића, који је пројектовао први Дом женске дружине (друштва) у Улици Александра Николајевића, данас Лоле Рибара. Зграда на том месту и данас постоји, у њој се налази средња Медицинска школа.

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content