Свечаном академијом, 8. априла, у Костолцу је обележен Међународни дан Рома. Удружење „Креативни Роми“ су управо тог дана, свечаном академијом, представили културни и језички идентитет ромске заједнице у Костолцу, указавши на значај његовог очувања.

Реџеп Алијевић, председник најстаријег ромског удружења у Костолцу, Удружења „Креативни Роми“, истакао је да је циљ да се подигне грађанска свест Рома и побољшају положај и услови живота:

– Велику пажњу обраћамо на образовање, здравство, становање и запошљавање. Роми имају проблеме у свим сегментима живота и зато је веома важно да се укључимо у све друштвене токове. Важан циљ за Роме и Градску општину Костолац је изградња инфраструктура у свим насељима у којима живе Роми, јер је то основни услов за побољшање услова живота. Када буду завршени радови на изградњи канализационе и водоводне мреже у Костолцу ми се можемо похвалити целој Србији, јер ћемо бити једини који уживају у свеобухватној инфраструктури, додао је Алијевић.

Повеље Павловићу и Крстаноском

Председник Удружења „Креативни Роми“ Реџеп Алијевић је поводом Међународног дана Рома уручио повеље градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу и председнику Градске општине Костолац Серџу Крстаноском.

Милена Церовшек, председница Скупштине ГО Костолац је припадницима ромске заједнице пожелела срећан празник. Нагласила је да Градска општина Костолац својим активностима чини значајне кораке у побољшању услова живота Рома и додала:

– Настојимо да допринесемо интеграцији ромске популације у друштво уз неопходно очување њихове традиције и културе. Градска општина Костолац је започела прошле године једну од најважнијих капиталних инвестиција, а то је изградња фекалне канализационе мреже у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље. Око 420 домаћинстава и око 2000 грађана већим делом ромске националности могу за себе да кажу да постају грађани првог реда који ће имати воду, грејање, канализацију. На крају остаје путна инфраструктура коју свакако нећемо занемарити.

Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, честитајући Међународни дан Рома, истакао је да се услови живота за ромску популацију у Костолцу унапређују из дана у дан и додао:

– До испуњења те мисије има још пуно тога да се уради, на чему ће локална самоуправа наставити да се ангажује, у сардањи са ромском заједницом. У тим напорима и ради унапређења услова живота Рома, јако је важно и образовање, тако да позивам родитеље да подстичу своју децу не само да иду у школу, већ и да постижу што боље резултате и да вредно уче.

Специфичност и лепоту ромске песме и игара на свечаности су на бини дочарали група Нови звучни талас, дует Един и Јасмин, и Културно уметничко друштво „Мереромај“ из Костолца.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content