На конкурсу „Супершколе“ којим руководи Регионална канцеларија за младе,  Средња музичка школа „Стеван Мокрањац“  Пожаревац  одабрана је да учествује у програму размене са једном од школа регије Западног Балкана. Циљ ове међународне активности је промовисање интеркултурног дијалога кроз упознавање и акцентовање различитости. Према профилу партнерских школа реализација циљева организује се кроз радионице, музичке наступе и неформална дружења ученика. 

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ партнера у пројекту има у Државној музичкој школи у Битољу где је од 21. до 26. марта боравило тринаесторо ученика пожаревачке Музичке школе старости од 15 до 17 година.  Они су у овом  граду Северне Македоније предвођени одељенским старешинама и школским координаторима пројекта Татјаном Босић и Немањом Ђорђевићем са вршњацима-домаћинима  релизовали низ радионица, дружили се и последњег дана размене приредили заједничком концерт под називом „Музичка синтеза”. Ученици пожаревачке школе извели су получасовни сегмент у коме су наступили Јана Милорадовић – клавир, Јована Станојевић и Коста Богдановић – дуо труба, Тара Вељковић – сопран и Катарина Филиповић – клавир. Овом приликом изведен је и сплет српских, македонских, влашких и ромских народних песама „Кога ке одам во Битола” који је посебно за овај догађај аранжирао Илија Рајковић, а припремила Татјана Босић. Концерт је сјајно прихваћен од публике након чега је уследио бис. Ученици и колеге из музичке школе у Битољу изразили су жељу да се овај сплет прошири инструментима које ће свирати ученици обе партнерске школе на завршном концерту при узвратној посети. На крају концерта изведено је вокално-инструментално дело које је оркестрирао Вангел Мажевски  у коме су учествовали и пожаревачки ученици.

Други део активности у оквиру Супершколе релизоваће се у Пожаревцу од 3. до 8. маја, када ће са истим циљем тринаесторо ученика Државне музичке школе у Битољу боравити код својих вршњака из Музичке школе „Стеван Мокрањац“. 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content