Након  рада у измењеним условима проузрокованим пандемијом короне, ученици Економско-трговинске школе у Пожаревцу вратили су се стандардном облику наставних и ваннаставних активности. Не запостављајући редовне обавезе, ђаци су уз помоћ својих професора овог пролећа наставили дугогодишњу традицију  учешћа на такмичењима која представљају још један изазов у трци за знањем. У време када ова школа обележава 172 године постојања и рада за ученицима су до сада четири републичка такмичења.

КУВАРСТВO

Марија Мучиловић и Тијана Симић у Крагујевцу

Републичко такмичење ученика трећег степена угоститељско туристичких школа Србије одржано је од 25. до 27. марта у Крагујевцу а домаћин је била Трговинско-угоститељска школа „Тоза Драговић“.Ученице Економско-трговинске школе Пожаревац Тијана Симић и Марија Мучиловић надметале су се у две дисциплине: припремање јела по утврђеном менију и припремање јела по избору од понуђених  намирница за две особе. Тијана је у конкуренцији 21 школе освојила друго а Марија се у конкуренцији 22 школе нашла на десетом месту. Ментор  је била наставница угоститељске струке предмета Данијела Николић. Такмичење је било специфично, јер ђаци показују теоријско и практично знање, те су прво решавали тест знања из куварства, а потом припремали јела. Ученице су показале завидан ниво знања и умећа у кулинарству. Поред основног знања истакле су креативност, иновативност и способност сервирања јела у корак са временом уз добар укус и изглед  јела. Оваква такмичења су значајна за ученике јер, уз то што имају прилику да покажу знање, стичу самопоуздање и искуство које ће им значити за даље напредовање у професионалном развоју и неговању такмичарског духа. Ово је велики успех за ученике и наставнике, али и Пожаревац јер су се надметали најбољи из целе Србије.

АГЕНЦИЈСКО И ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊE

Професорка Зорана Чоловић и Марко Балић по доласку из Велике Плане

Овогодишње Републичко такмичење из Агенцијског и хотелијерског пословања за ученике образовног профила туристичко-хотелијерски техничар одржано је 18. и 19. марта у Великој Плани на којој је Економско трговинску школу Пожаревац представљао Марко Балић ученик 4тхт одељења. Током два такмичарска дана, учесници су показали стручна знања кроз израду теоријског теста, као и практичне вештине и креативност у изради тродневног аранжмана. Такође, тачност и брзина била је неопходна приликом попуњавања образаца из рецепцијског пословања.

– Кроз два такмичарска дана учесници су показали своје вештине, сналажљивост, креативност и такмичарски дух. Такође, имали смо прилику да се дружимо, разменимо знања и искуства. Наша школа је задовољна учешћем и радујемо се новом сусрету на Републичкој смотри следеће године у Београду, истакла је професорка Зорана Чоловић.

Смер туристичко-хотелијерски техничар пружа могућност рада у туристичким агенцијама где се уговарају и продају аранжмани, рад на рецепцији хотела, организација и реализација путовања у земљи и иностранству, промоција и унапређење туризма свог краја и своје земље. Настава се одвија у специјализованом школском кабинету и кроз часове практичне наставе у хотелима и туристичким агенцијама.

ТРГОВИНСКО ПОСЛОВАЊE СА ПРАКТИЧНОМ НАСТАВОМ

Професорке Слободанка Цветић, Зорана Чоловић и Силвана Ристић са Михајлом Вучковићем и Љубицом Васић (у средини) на такмичењу у Пожаревцу

Имајући у виду да Економско-трговинска школа у Пожаревцу и у свом имену носи префикс који је скраћеница за  оспособљавање ученика у комуникацији са купцима, сарадницима, обављање послова набавке и продаје робе у малопродајном објекту и путем е-трговине, обављање промотивних, комерцијалних и финансијско – административних послова у малопродајном објекту, није случајно што су ученици ове школе са смера трговац остварили вредан успех на  такмичењу из Трговинског пословања са практичном наставом. Наиме, првог дана априла Економско-трговинска школа Пожаревац имала је част и прилику да по трећи пут буде домаћин Републичког такмичења из Трговинског пословања са практичном наставом. Надметање је окупило ученике из Трговачке школе у Београду, Економско трговинске школа Пријепоље, Трговинско угоститељске школе Лесковац, Средње школе Грделица и екипу школе домаћина.

Економско-трговинску школу Пожаревац овом приликом су представљали ученици III t2 разреда Михајло Вучковић и Љубица Васић. У појединачној конкуренцији Михајло  је освојио прво место са максималним бројем поена и из теоријског и из практичног дела испита, док му је велику подршку пружила ментор професорка Силвана Ристић. У екипној конкуренцији пожаревачка школа пласирала се на треће место.

Вреди истаћи да током школске године ученици имају практичну наставу један дан недељно у малопродајном објекту у граду, а часове вежби из предмета Трговинско пословање обављају у савремено опремљеном школском кабинету. Стечено знање ученицима овог смера може обезбедити запослење у трговинским предузећима а уколико околности дозволе, уз добијену диплому трговиснког техничара може се основати сопствено предузеће.

МАТЕМАТИЧАРИ ЕКОНОМСКИХ ШКОЛА

Јулијана Богдановић, Даница Петровић, Урош Марковић и Ненад Цветановић у Нишу

У Нишу је 8. и 9. априла одржано Републичко такмичење из математике за ученике економских школа које је окупило ђаке 25 економских школа широм Србије. На овогодишњем такмичењу у Нишу екипе су чинили по један ученик из сваког разреда, а Економско-трговинску школу Пожаревац Урош Марковић Ie, Даница Петровић II фа, Јулијана Богдановић  III фа и Ненад Цветановић  IV e. Овом приликом  Ненад Цветановић из одељења IVe освојио је четврто а Урош Марковић из I e одељења  шесто место. У  екипном пласману, ученици пожаревачке школе  заузели су шесто место. Ментори су били професори математике: Ивана Јотић, Вељко Грчак и Бранислав Стојановић.

Поменути такмичари иначе похађају смерове економски техничар и финансијски администратор. Економски техничар један је од најстаријих смерова у Економско трговинској школи и представља основу из које су „израсли” сви смерови овог подручја рада. Овај профил недри највише ученика за наставак школовања а пракса је показала да ученици овог смера са изузетно великим успехом уписују и завршавају Економски, Правни, Учитељски, Филолошки, Факултет организационих наука, Факултет физичке културе, па чак и Рударски факултет.

Финансијски администратор је занимање које одговара захтевима савременог канцеларијског пословања сваког предузећа и које пружа могућност за самостално обављање рачуноводствених послова и вођење пословних књига. Смер је настао кроз сарадњу привредних субјеката који послују у Србији, Привредне коморе Србије, Министарства просвете, а уз подршку Немачке организације за техничку сарадњу ГТЗ, и као један од најновијих смерова у школи, пружа следећа знања и компетенције: организовање сопственог рада у области финансија и рачуноводства, послови са књиговодственом документацијом, платним прометом, контирање и књижење пословних промена кроз пословне књиге, обављање финансијских послова, припрема и израда обрачуна, припрема и израда извештаја.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content