Светска банка је у мају 2020, за реализацију пројекта под називом „Хитан одговор Републике Србије на COVID – 19“, Републици Србији одобрила зајам у износу 100 милиона долара, односно 92 милиона евра. Програм је званично почео да се спроводи децембра 2020. и трајаће све до 31. маја ове године.

На овај начин здравствене установе широм Србије моћи ће да пруже брз, квалитетан и ефикасан одговор на претњу коју представља корона вирус. Такође, један од циљева овог пројекта јесте и јачање нацоналаног здравственог система у циљу подизања нивоа приправности у Србији.

Надлежно министарство је Дому здравља општине Жабари, у оквиру пројекта „Хитан одговор Републике Србије на COVID – 19“, у медицинске сврхе донирало два возила. Реч је о санитетстком возилу и возилу за хемодијализу, марке фијат дукато.

Др Ненад Димитров

Према речима директора Дома здравља у Жабари др Ненада Димитрова, санитет је комплетно опремљен медицинским апаратима и пратећом опремом најновије генерације, и служиће како за брзо и сврсисходно пружање прве помоћи, транспорт пацијената до прве установе ради даље дијагностике и лечења, тако и за превоз до центара и клиника за бањско лечење, али и за довожење пацијената са болничког лечења из секундарних и терцијарних здравствених установа.

-С обзиром на то да је број пацијената који одлази на хемодијализу у порасту, због нашег ендемског подручја, донација медицинског возила оваквог типа од огромног је значаја. Превоз ових хроничних болесника сада је знатно олакшана, а ефикасност подигнута на много виши ниво, истакао је др Димитров и додао:

-У име свих запослених и наших пацијената, овим путем захваљујем се Влади Републике Србије, нарочито министру здравља др Златибору Лончару на овако вредној донацији, професионализму и бризи, јер здрав човек има много жеља, а болестан само једну, да оздрави, рекао је директор Дома здравља у Жабарима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content