Пожаревљани овог лета, судећи према информацијама из Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ неће имати проблема са водоснабдевањем. После провере квалитета воде са два дубока бунара на изворишту Кључ, завршена је и анализа воде са новог бунара на Меминцу. Ова анализа потврдила је исправност воде и трећег бунара. Нови бунари, за разлику од старих, бушени су на великим дубинама и вода им је изузетно квалитетна са веома ниским вредностима елемената попут карбоната, нитрата, мангана, гвожђа.

 

Издашност бунара је за сада 45 литара воде у секунди односно тестирани су до 46 литара, али могу да дају више, потврђује директор ЈКП „Водовод“ Александар Димитријевић:

-Ми ћемо кренути са неким количинама у старту, мада имају већу издашност. Завршен је пројекат повезивања и увођења у систем бунара. Тренутно је у току јавна набавка и после иде само повезивање. Колико ће то трајати зависи од јавних набавки. Гледамо да све то што пре завршимо, да прође кроз процедуре и дозволе, да се убаци у систем водоснабдевања и уђе у употребу почетком летње сезоне.

Изградња три дубока бунара, коју је финансирало ово јавно комунално предузеће коштаће око 15 милиона динара.

ДИРЕКТОР АЛЕКСАНДАР ДИМИТРИЈЕВИЋ:

Највећа потрошња у вечерњим сатима

Овог лета, као ни претходне две године се не очекују рестрикције нити проблеми у водоснабдевању. Потрошња јесте изузетно велика, шпиц је и даље од 20 часова до поноћи. Када пада киша производња воде пада за 30 до 40 литара колико дневно троши Костолац. Велике количине прођу кроз водомер и заврше у земљи преко заливања и то је главни разлог повећане потрошње у вечерњим сатима. 

ИЗДАШНИ ДУБЉИ СЛОЈЕВИ ЗЕМЉЕ

Александар Димитријевић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ каже да у дубљем слоју земље има доста расположиве квалитетне воде:

-На Меминцу и Кључу је проблем друге врсте. Простор је ограничен, без могућности ширења. На Кључу и Меминцу  може да се буши још 4 бунара по новом пројекту који смо урадили. Значи, рачунамо на још четири бунара, од тога три на Меминцу и један на Кључу. На Кључу је простор заузет плитким бунарима и резервоарима, а за даље ћемо видети. Углавном, ове године ће се избушити још 4 бунара и увести у систем водоснабдевања почетком следеће године. Са њима би стигли до капацитета од 110 литара у секунди. Преко дубоких бунара којих ће бити укупно седам, покрили би неких 40 одсто потреба за водом.

Комплетна изворишта са плитким и дубоким бунарима остаће у употреби и квалитет ће се очувати мешањем њихових вода.

                                                                                                                                    Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content