На простору столетне храстове Четерешке шуме, туристичком бисеру општине Жабари, покрај цркве брвнаре Свете Тројице и храма Рођења Пресвете Богородице, саграђеног 1854. године, 16. јула одржано је деветнаесто по реду „Четерешко прело“.

Са отварања манифестације

Ова духовно – културна, туристичка и етно манифестација верни је чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва. Покровитељ манифестације је Општина Жабари, а организатор Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари у сарадњи са Црквеном општином Четереже.

Пре почетка манифестације одржана је вечерња литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице. По традицији светковина је отпочела подизањем заставе  на јарбол, а химну „Прела“ и спет песама извели су оркестар „Виво“ и вокална солисткиња Исидора Пејдо, ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

                                                    ЈОШ ЈЕДНОМ ОЖИВЕЛА ТРАДИЦИЈА

Деветнаесто „Четерешко прело“ отворио је председник Општине Жабари Јован Лукић истакавши да је ово највећа и најзначајнија манифестација општине Жабари која чува српску традицију, културу и обичаје.

Обраћање председника Лукића и пароха Живковића

-Овде у овом велелепном комплексу окупљамо се дуги низ година да се на тренутак подсетимо оних правих духовних и традиционалних вредности. Да отргнемо од заборава све оно што вековима уназад представља наш народ, наше обичаје и нашу културу, све оно што су наши преци оставили нама да чувамо и преносимо будућим нараштајима. Зато је велико задовољство видети све ове младе људе који својим трудом, радом и залагањем раде на очувању народног стваралаштва, а који ће кроз игру, песму и најлепше звуке представити шареноликост културе нашег народа. По деветнаести пут традиција ће поново оживети овде код нас на Четерешком прелу, казао је Лукић.

По речима четерешког пароха Зорана Живковића, манифестације оваквог типа су значајне зато што чувају од заборава све оне вредности којима се наш народ поносио и које је практиковао.

-Господ Бог је створио човека од благоликог тела и разумне душе. У тој души усадио је између осталог да има дар да ствара музику и да кроз ту музику ствара свога творца. Људи овога краја су духовно богати зато што су доста музикални и заиста кроз ту песму ако славимо Господа Бога много ће лакше и нама бити. Желим да следеће јубиларно двадесето „Четерешко прело“ кроз песму и молитву Господу Богу дочекамо у миру и здрављу, поручио је Живковић.

                                                             ФОЛКЛОРИ ЗАБЛИСТАЛИ НА СЦЕНИ

У оквиру манифестације у црквеној порти уприличена је изложба домаће радиности, старих јела, народне ношње, воћа, поврћа, воћних ракија и вина. Излагали су: Удружење „Кључ“ из Жабара, Етно секција „Златни вез“ из Александровца, Етно секција „Сунцокрет“ из Брзохода“ и Удружење „Наше срце“ из Петровца.

Гости на свечаности

На летњој позорници игром и песмом представили су се фолклорни ансамбли „Четереже“ из Четережа, „Дукат“ из Симићева, „Александровац“ из Александровца, „Жабари“ из Жабара, „Младост“ из Породина, „Славко Поповић“ из Брзохода и  „Димитрије Котуровић“ из Београда. Стихове песме казивала је Сара Траиловић, добитница сребрне плакете на Републичком такмичењу у рецитовању, док су сплет народних кола извели Лазар Станојевић из Падинске Скеле, апсолутни победник Видовданског сабора хармоникаша у Сибници и Ивана Петаковић из Београда, која је на истом такмичењу освојила друго место у категорији јуниора. Заклетву Прела говорио је Предраг Нешић, члан КУД-а „Димитрије Котуровић“, заједно са члановима културно – уметничких друштава општине Жабари.

                                                        ЛЕПОТИЦА ПРЕЛА САРА ТРАИЛОВИЋ

Културно – уметничка друштва која су учествовала на „Четерешком прелу“ имала су своју представницу на такмичењу за лепотицу „Прела“. Жири у саставу: Милче Рајић, приватни предузетник из Влашког Дола, др Ненад Димитров, директор Дома здравља Жабари и Радиша Јовић, приватни предузетник из Шетоња, ове године имао је тежак задатак да међу 15 пријављених такмичарки изабере најлепше. Титулу лепотице „Прела“ понела је Сара Траиловић, чланица КУД-а „Славко Поповић“ из Брзохода, прва пратиља је Милица Матић из КУД-а „Димитрије Котуровић“ из Београда, док је друга пратиља Сара Јенић из КУД-а „Влашки До“ из Влашког Дола.

Најлепши осмех имала је Катарина Петровић из КУД-а „Дукат“ Симићево, најлепшу ношњу Милица Стевановић из КУД-а „Славко Поповић“ Брзоходе, а најбоље фолклорно држање Кристина Матић из КУД-а „Војислав Илић Млађи“ Ореовица. Награде и ленте девојкама уручили су председник Општине Јован Лукић и директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић.

Завршницу програма деветнаестог „Четерешког прела“ употпунио је концерт Виолете Вики Миљковић, уз пратњу оркестра Драгана Ташковића Ташкета. Водитељке програма биле су Драгана Катић и Весна Милановић.

Деветнаестом „Четерешком прелу“, уз бројне мештане и госте присуствовали су, председник СО Жабари Дејан Адамовић, председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, председница СО Мало Црниће Горанка Стевић, председник СО Кучево Бранко Кецман, председник Општине Петровац Душко Нединић, чланови Општинског већа, директори јавних предузећа, установа и школа, бројни спонзори и добротвори.

КУД “Димитрије Котуровић” из Београда

                                                                            Текст: Дарко Динић

                                                                             Фото: Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content