У Kлубу градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб), међу којима је и Град Пожаревац, именовано је ново руководство.

И у наредне две године, Клуб ће водити градоначелница Ниша Драгана Сотировски, док ће потпредседници бити градоначелник Пожаревца Саша Павловић, градоначелник Лесковца Горан Цветановићградоначелник Шапца Александар Пајић и градоначелник Kрагујевца Никола Дашић

Седници је присуствовао и новоизабрани министар за јавна улагања, Марко Благојевић.

Тим поводом, Павловић наглашава да је част бити у овом Клубу и да је то успех за Град Пожаревац.

На седници је било речи о развоју локалних самоуправа, њиховој перспективи и јачању регионалне сарадње.

Како је наглашено, буџет за јавна улагања у градовима и општинама неће бити смањен. Унапређење управљања комуналним делатностима на локалу, као и јавном имовином општина и градова и успостављање јединственог онлајн регистра паса луталица у циљу спречавања злоупотреба са одштетним захтевима за уједе, део су кључних приоритета  Kлуба градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ Kлуб), који ће бити кандидовани новој Влади Србије.

Министар за јавна улагања Марко Благојевић, коме је ово било и прво појављивање на новој функцији, истакао је да ће Министарство наставити посао који је започела Kанцеларија за јавна улагања и да се приоритети у одабиру пројеката неће мењати, а кандидоваће их самоуправе према својим потребама.

– Буџет за јавна улагања у локалним самоуправама неће се смањивати, само ће број пројеката бити мањи јер ћемо више финансирати велике пројекте. Најважније је да су пројекти добро припремљени и финансирање ће најпре добити они који имају потпуну документацију и дозволе, поручио је Благојевић.

Иначе, БФЦ клуб окупља 25 градова и општина Србије које су успешно прошле програм БФЦ СЕЕ или се налазе у процесу цертификације са циљем да заједно раде на унапређењу услова пословања на локалу. У Србији тренутно 10 локалних самоуправа има важећи БФЦ СЕЕ цертификат, а у пет земаља региона (Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Северна Македонија) укупно 44, док је кроз процес цертификације прошло више од 100 градова и општина.

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content