Велико интересовање посетилаца

Жагубица је и ове године на 18. сабору „Врела Хомоља“ добродошлицом дочекала бројне госте који су 2. јула посетили ову јединствену манифестацију привредног, туристичког, културног и гастрономског карактера, која негује традиционалну нематеријалну баштину хомољске регије.

                                                                      ОД ВЕКОВА БЛАГО САЧУВАНО

Отварајући овогодишњи Сабор, директор Туристичке организације општине Жагубица Владан Лазић је подсетио да ова манифестација кроз песму и игру, припрему хране, израду предмета и сувенира на традиционалан начин, путем већ заборављених заната чува колоритну баштину Општине Жагубица.

Владан Лазић

-Овом манифестацијом која је једна од најпознатијих у региону, општина Жагубица представља спој традиције и културе свог становништва уз богату понуду здраве хране. Циљ Сабора је очување идентитета разноврсности култура овог подручја, исконских вредности и приказивање изузетно богатог колорита нематеријалне баштине. На штандовима имамо стотинак излагача са ручним радовима, тридесетак учесника који се такмиче у припреми традиционалних специјалитета на лицу места и 25 излагача који су донели већ припремљену храну. У оквиру Сабора организован је и „Гастро караван“ у коме учествује десетак удружења кувара аматера из читаве Србије, као и два гостујућа из Мађарске. То је један изузетан спој српске и мађарске кухиње и веома смо поносни што је наша општина један од оснивача овог серијала, наглашава Лазић.

Наступ фолклорних ансамбала

Председник Општине Жагубица Сафет Павловић пожелео је посетиоцима да се лепо проведу и упознају са делом традиције, обичаја, културе, јединствене природе, са развојним потецијалима, као и са кулинарским специјалитетима из овог краја.

-Организовањем разноврсних садржаја и окупљањем људи на Сабору, улажемо напоре да снажно афирмишемо и презентујемо природне лепоте, културно – историјске вредности, привредне ресурсе и готове производе, рекао је Павловић.

У обиласку штандова

         МАЈСТОРИ КУЛИНАРСТВА, НАРОДНЕ РАДИНОСТИ И ЧУВАРИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

У недељу су програм рано ујутру започели риболовци на врелу Млаве, који су се такмичили у пецању пастрмке мушичарењем, а најбољи резултат је остварио Драган Илић из Бора. Друго место припало је Александру Марковићу из Жагубице, а треће Николи Косићу из Чачка. Награде пецарошима уручио је заменик председника Скупштине општине Миле Перић.

Победници у риболову

Изнад врела Млаве у оази прелепе, нетакнуте природе, централни део манифестације „Златне руке Хомоља“ јединствена прилика за подсећање на кулинарске вештине у справљању етно хране, специјалитета пониклих у врлетима овог краја, на бачијама, вајатима и појатама, у скромним горштачким домовима, када су намирнице и зачини сакупљани у природи. На тихој ватри мешао се качамак, зачинске травке у гулаше додавале, под сачом је крчкало, на ражњу се окретало, под шатором наздрављало, пред бројним тезгама са сиром, медом, шумским плодовима се застајало. Вредне домаћице биле су у прилици да покажу своја ремек дела – извезена, хеклана, плетена и ткана.

Богата понуда

А да је међу најбољим учесницима било још бољих, потврдила је оцењивачка комисија Сабора прогласивши Стевана Воргића из Сенте за најбољег кувара Сабора. Награда за најбоље традиционално јело припремљено на лицу места припало је екипи „Банатски кулинари“ из Кикинде, а за најукусније традиционално готово јело Вриједним рукама Мајевице – Удружењу жена „Лопаре“ из Републике Српске. У категорији „нај укус Сабора“ признање је завредело Удружење ратних и мирнодопских инвалида из Петровца на Млави, док је најбогатију палету укуса Сабора приредило Удружење жена  „Стамничанке“ из Стамице. Најлепши сувенир „дрвено доба“ израдио је Саша Павловић из Зајечара, док је награда за најмаштовитије уређен штанд припала Кројачкој радњи „Мадам“ из Петровца на Млави. Признања им је уручио директор Туристичке организације Владан Лазић.

Најуспешнијима признања је уручио Владан Лазић

На летњој позорници, смењивали су се фолклорни ансамбли, солисти и инструменталисти из Мелнице, Пругова, Влаола, Кривеља, Стамнице, Зајечара, Мајданпека, Бора, Орешковице, Скобаља, Осипаонице и Сумраковца. У оквиру Хомољског посела представили су се домаћи ансамбли из Лазнице, Осанице, Жагубице и Крепољина. Ученици Средње техничке школе приредили су мјузикл „Тамо далеко“, а крај вечери био је резервисан за наступ Амадеус бенда.

Подсећања на нека, већ заборављена јела

                                                                           Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content