Гости на манифестацији

У туристичком комплексу „Заова“ одржана је четрнаеста по реду манифестација „Стишко посело“, која на специфичан начин представља туристичке потенцијале Стига, Млаве и Хомоља. Окупивши више од хиљаду учесника и посетилаца у Заовачкој шуми, надомак истоименог језера, манастира и ловачког дома, ова традиционална манифестација је изнова подсетила на све стишке лепоте, знаменитости и драгоцености културног наслеђа. Овај фестивал игре, песме, љубави и лепоте организовала је Туристичка организација Општине Мало Црниће, под покровитељством Општине Мало Црниће и Министарства туризма и омладине.

                                                    НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ, КУЛТУРЕ И ОБИЧАЈА

Отварајући овогодишње Посело, председник Општине Малиша Антонијевић је истакао да поред тога што је то једна од најмасовнијих и најбитнијих манифестација са дугогодишњом традицијом у општини Мало Црниће, њена посебност се огледа и у томе што се одржава на прелепом месту нетакнуте природе, комплексу манастира Заова. Он се захвалио такмичарима који су се међусобно надметали у припремању гулаша и рибље чорбе, удружењима жена, као и директорки Туристичке организације на изузетној организацији.

У обиласку штандова

-Потрудили смо се да разноврстан програм буде управо оно што ће између свега осталог да унапреди ову нашу манифестацију. Свакако захвалио бих се фолклорним ансамблима, оркeстру „Гвардиа“ и нашим водитељима Драгани Алексић и Милану Раонићу. Стишко посело не броји године, већ броји доживљаје и оне успомене које ћемо понети из Заовачке шуме, рекао је Антонијевић.

Директорка Туристичке организације Јасна Јовић наглашава да је Стишко посело основано 2008. године са циљем неговања традиције, културе и обичаја општине Мало Црниће и поред традиционалне песме и игре током културно – уметничког програма, на овој манифестацији могу се видети бројни излагачи домаће радиности и удружења жена са специјалитетима који су јединствени и специфични за ово побднебље.

Јасна Јовић, Милан Раонић и Драгана Алексић

-Захваљујем се председнику Општине Малиши Антонијевићу, Центру за културу, ЈКП „Чистоћа“ и осталим сарадницима, као и Министарству туризма и омладине које је подржало овај пројекат. Поред неговања традиције, културе и обичаја, можда још значајнији циљ је задовољство свих учесника, посетилаца и гостију и надамо се да ћемо испунити ваша очекивања у 2023. години и да ћете понети лепе утиске са манифестације, казала је Јасна Јовић.                                 

                                                                         МАЈСТОРИ КУЛИНАРСТВА

Дуж Заовачке шуме ватрице су гореле на све стране. Примамљиви мириси из котлића су се мешали са звуцима хармонике и других инструмената, уз чије су се звуке на бини смењивали фолклорни ансамбли. Овај амбијент идеалан је за породична окупљања, где се пријатељи могу дружити, а учесници надметати у разним вештинама.

Жири је имао тежак задатак

Рибља чорба и гулаш кувани су у деведесетак котлића. По боји и садржини исти, по укусу различити. Жири у саставу Богољуб Милошевић, Данијела Станковић и Гордана Ивковић, имао је тежак задатак. После већања одлучено је да је најбољи гулаш припремила екипа Месне заједнице Тићевац, друга награда припала је екипи „КУД  Мијатовић Аграр“ из Салаковца, док је треће место освојило Удружење гљивара и љубитеља природе „Вилино коло“ из Петровца на Млави. Награду за најбољу рибљу чорбу освојила је екипа „Фишко“ из Дубочке. Друго место припало је Драшку Стојановићу из Црљенца, а треће екипи „Пингвин“ из Пожаревца. Награде им је уручила председница Скупштине општине Горанка Стевић.

Најуспешнији у припремању рибље чорбе и гулаша

                                                            ВРЕДНЕ РУКЕ СТИШКИХ ДОМАЋИЦА

Награда за најлепши ручни рад припала је Удружењу жена „Пругово“. Најбоље старо јело, чорбу од штира припремило је Удружење жена „Етно даме“ из Лазнице, док је признање за најлепшу погачу освојило Удружење жена „Ћовдинке“ из Ћовдина. За најбоље слано јело награђено је Удружење жена „Брадарац“, а за највеселији штанд Удружење жена „Рашанчанке“ из Рашанца. Најбоље слатко јело „ бубањ питу“ од шљива и јабука приредило је Удружење жена „Старчевљанке“ из Старчева, док је најинтересантнији стари предмет „заструг“ направила Етно секција „Младост“ из Пољане. Најлепшу декорацију је израдило Удружење жена „Видовдан“ из Великог Села, најлепши штанд је имало Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, док је свеукупни победник Удружење жена „Стамничанке“ из Стамнице. Најлепши вез израдило је Удружење жена „Златне руке“ из Кладурова, а најлепшу униформу „Братство Голић“. Признања им је уручио заменик председника Општине Даниел Сурдуловић.

Победници у справљању традиционалних јела

                                            НАЈЛЕПША ДЕЈАНА ОБРАДОВИЋ ИЗ СМОЉИНЦА

Круна програма на летњој позорници био је избор за мис Стишког посела. Међу дванаест кандидаткиња, пут до победничког трона и ласкаве титуле лепотице Посела изборила је Дејана Обрадовић из Смољинца. Прва пратиља је Лана Савић из Куле, а друга пратиља Неда Савић из Топонице. Ленте и награде уручио им је председник Општине Малиша Антонијевић.

Лепотицама Посела ленте је уручио Малиша Антонијевић

Осим оркестра „Гвардиа“, у уметничком делу програма наступили су чланови Фолклорног ансамбла општине Мало Црниће, КУД-а „Бранко Радичевић“ из Божевца и КУД-а „Властимир Павловић Царевац“ из Смољинца. Завршница је била резервисана за естрадног уметника Радишу Урошевића и бенд „Ноћ до подне“.

Наступ фолклорних ансамбала
Оркестар “Гвардиа”
Рибља чорба и гулаш кувани су у деведесетак котлића

                                                                                     Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content