На тржишту Браничевског округа, пре пар година појавило се пиће јединствено по поступку производње – шљивовица која одлежава у коришћеним бачвама за вино.
Свака бачва карактеристична је сама по себи, што по пореклу храста, што по саставу вина које је у њој одлежавало. Ракија или друга врста јаког алкохолног пића, добија при сазревању специфичан састав, арому и укус при одлежавању у оваквим бурадима, али се они не могу предвидети. Финални производ специфичан је јер има своју арому ракије, а у таласима се појављује арома и карактеристика пића (вина) које је одлежавало у том бурету. На овај начин добијају се веома ограничене серије производа, количина производа зависи од запремине бурета, одатле и потиче назив Single Barrel. Ова бурад се више не користе, што производ додатно чини ексклузивним и престижним.
Могућности су овде неограничене, све је ствар умешности технолога, али и квалитета бачви које ће се користити. Поред бачви, које су коришћене за одлежавање вина, користе се и оне у којима је одлежавала текила, џин или шери вино. Производња ових пића је дуготрајна, процес сазревања траје најмање две године, како би алкохолно пиће попримило специфичну арому, али се зато добијају врхунски производи.
Оваква пића траже и познаваоце који поседују знање о производњи и технолошком поступку надоградње укуса и ароме, мада врхунски квалитет увек нађе свој простор на тржишту.
Ана Ђорђевић, дипл. инж. прехрамбене технологије у ПССС Пожаревац