Под слоганом „Знање је моћ“ у београдском хотелу „Југославија“  одржана је Осма Међународна олимпијада у менталном рачунању. Учешће су узеле  83 школе, од тога „Малац Генијалац“ из Србије и десетак из Европских земаља. Међу њима су биле и школе из Пожаревца и Костолца, а Костолчани су однели победу. Милан Стевић је освојио треће место у писменом делу, а Магдалена Васић четврто у менталном рачунању.

Представница школе „Малац Генијалац“ из Пожаревца Александра Митић истакла је да је ово велики успех с обзиром на бројност учесника, којих је било преко 1000.

-Дечицу су на такмичењу предводиле учитељице Оливера Симић и Ана Косановић. Сви учесници су добили медаље за учешће. Олимпијада се састојала од неколико дисциплина. Као загревање решавао се писани тест од 120 задатака за 12 минута, да би се потом прешло на захтевније  дисциплине –  анзан, дуални анзан и супер ум, рекла је Митић.

Малац Генијалац је програм менталног рачунања за децу узраста од 3  до 12 година.

-Имамо неколико програма. За најмлађу децу ту је програм „Нумикон“, ту се вежбају покрети прстића и фина моторика где су основа бројеви. Програм „Свезналац“  који подразумева припрему за школу на занимљив и креативан начин, где поред бројева имамо и Свет око нас. Деца од првог разреда па на даље могу да упишу програм „Менталне аритметике“ где је основа рачунања абракус помоћу које рачунају, а касније визуелизују и тако постижу резултате, рекла је Митић, додавши да школа у Пожаревцу постоји од 2016. године, а у Костолцу од јануара ове године.

Поред Милана Стевића и Магдалене Васић који су освојили медаље, учешће на такмичењу су узели и Луна Благојевић, Зара Димитријевић, Николина Раденковић, Теа Тодоровић, Магдалена Васић, Андреа Раду, Петар Лазаревић, Илија Живковић, Вукашин Живковић и Василије Божић.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content