Као и сви ђаци на свету, полазници десете генерације Школе словеначког језика у Костолцу су се на крају сликали заједно. Фотографија остаје за успомену, а настава словеначког језика иде даље и једанаеста генерација се припрема за јесен.

Школа словеначког језика је бесплатна и одржава се уз финансијску подршку Републике Словеније. Организатор наставе је костолачки Огранак Друштва Словенаца „Сава“ из Београда. Председник Огранка у Костолцу Саша Радић, који је истовремено и члан Извршног одбора Националног савета Словенаца, о интересовању за учењем словеначког језика, каже:

– С обзиром на то да је у Костолцу збројано десет генерација Школе, уз изузетан рад најпре учитељице Татјане Буквич, која је у пензији, и садашње учитељице Лене Вастли, као и одличну сарадњу између Националног савета Словенаца, Друштва „Сава“, Републике Словеније и Републике Србије, ниво интересовања је континуирано добар. То говори о високим исходима Школе словеначког језика у Костолцу.

Настав а се одржава у костолачком Огранку Народне библиотеке „Илија М. Пе тровић” Пожаревац. Настава је сваке среде и бесплатна је за све з аинтере соване грађане.

ЈЕДАНАЕСТА ГЕНЕРАЦИЈА

После успешне деценије, рад се наставља.

– Приметно је повећан број нових полазника, тако да се настава одржава у две групе. Посебно је велико
интересовање за учење словеначког језика међу млађом популацијом. Постоји интересовање за школовање у Словенији, тако да им је значајно познавање језика, наводи Радић и додаје:

– Међу полазницима има и младих који су пожелели да се приближе својим коренима, земљи из које потичу њихови родитељи, баке, деке… У том смислу је школа језика, кроз коју се учи и о Словенији, неке људе подстакла да се више окрену свом пореклу.

Полазници школе словеначког језика у Србији, могу да полажу испит на основном нивоу и добију сертификат о знању језика. До прошле године, то је било могуће само у Словенији, али је због инетресовања, то сада омогућено и у другим градовима, укључујући и Београд.

Д. Д. 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content