БОЛЕСТ КАРАКТЕРИСТИЧНА ЗА ГОДИНЕ СА ОБИЛНИМ ЈЕСЕЊИМ КИШАМА

Све је чешћа појава бактериозне пламењаче леске (Xanthomonas campestris corylina). Сматра се да има већи економски значај у односу на све друге болести леске заједно. Симптоми се могу јавити на листу, младарима, ресама и младим плодовима.

Пеге на листовима су ситне углавном 1-2 мм, угласте или неправилне, влажне. У почетку су пеге жутозелене до тамнозелене боје, а касније постају црвенкасто-браон. Болест је посебно агресивна у годинама које обилују јесењим кишама. Оптимална температурa за раст и развој бактерије је 28 °C.


Пројекат “АГРО ИНФО” суфинансира Град Пожаревац


На зараженим леторастима долази до пуцања ткива и до појаве улегнућа. Леторасти заражени у основи. услед прстенстог ширења пега повијају се и ломе. Млада стабла, која су под стресом, имају много веће шансе да буду нападнута од стране овог патогена. Таква стаблa се суше исте године. Најосетљивији су воћњаци од 1- 4 године старости. Биљке старе 12 и више година нападнуте овом болешћу имаће смањен принос због сушења врхова крошњи, а самим тим образује мањи број родних пупољака. Уколико рано дође до заразе на ресама, оне се суше и отпадају. Ако зараза захвати младе плодове они се смежурају, суше се и опадају.

Бактерија у биљку продире кроз стомине отворе, а постоји могућност да се преноси и поленом. Зараза настаје и због коришћења недезинфикованог алата за резање. На већа растојања се преноси садним материјалом и то је главни начин ширења болести. Из тог разлога, главна мера борбе против ове болести је коришћење здравог садног материјала. Поред тога, потребно је уклањање оболелих делова биљака, садња толерантних сорти… Од хемијских мера препоручује се употреба фунгицида на бази бакра, сазнајемо од Звездане Јовановић, дипл. инг. заштите биља у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Пожаревац.

                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content