Чичока представља веома квалитетно поврће високе храњиве вредности, јер садржи суве материје око 21 одсто, угљених хидрата око 17 посто, протеина 1,5, масти 0,2, минералних материја око 1,1 одсто и витамине А,Д и Ц. Основни састојак угљених хидрата је инулин, који је веома важан у исхрани дијабетичара.

Чичока је вишегодишња врста, али се гаји као једногодишња биљка .Одликује се моћним и јако развијеним кореном вретенастог облика, који продире дубоко у земљу. Формира једногодишње, у почетку зељасто стабло, које касније одрвењава (висине 1,5-3,5 м). Стабло, гране и лишће обрасли су грубим длачицама. Цветови израстају на врху стабла у облику главице и слични су цветовима сунцокрета, али су знатно ситнији. У нашим условима чичока касно процвета и обично не доноси семе, па се углавном размножава кртолама. Кртоле су део због чега се овакултура и гаји, сличне су кртолама кромпира, дужине до 10 цм и ширине 5-7 цм.

Чичока је врста скромних захтева према топлоти. У нашим условима врло добро презимљава. Младе биљке могу веома добро да поднесу пролећне мразеве без икаквих последица. Захтева интензивно осветаење, а типична је биљка кратког дана. Чичока е једна од најотпорнијих коренастих култура према суши. Има велику отпорност према суши, пре свега, због врло развијеног кореновог система који је за 10 путара звијенији од кромпира.

У нашим условима добро успева, а расте самоникло . Посебно је интересантно њено гајење на сиромашним земљиштима и у сувим реонима, где се друго коренасто поврће тешко може гајити. Посебно су погодна песковита и шљунковита земљишта јер се на њима лакше могу вадити кртоле. Обрада за чичоку је слична обради за кромпир. Чичока се сади у пролеће чим је томогуће. Кртоле или делови кртола се саде око 7цм дубоко, на размаку око 90-100 цм ред од реда и 60-70 цм у реду. За остварење високих приноса, захтева сличну негу као и кромпир.

Кртоле се ваде после измрзавања надземних делова од првих јаких јесењих мразева, а вађење може да се обавља до почетка пораста нових надземних делова, у пролеће. Кртоле извађење у пролеће имају мање инулина, али су слађе. Пре вађења надземни део се уклања. Неизвађене кртоле или делови кртола дају нове биљке тако да се терен може лако закоровити чичоком.

Чичока се може вадити целе зиме или чувати у траповима, подрумима или спремиштима, у песку или тресету. Принос је од 20-40 т/ха.

Александар Стојановић, дипл.инг.

                                    ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content