2017-12-12T10:19:03+01:00 12. децембра, 2017. 10:10 |

АГРО ИНФО: Цртичаста пегавост јечма

Ramularia collo-cugni, проузроковач рамулариозне (цртичасте) пегавости јечма један је од све значајнијих патогена озимог и јарог јечма. Први пут регистрован je крајем 19. века, а последњих деценија је економски све значајније обољење. Проузроковач рамулариозне пегавости јечма регистован  је у Европи од краја 20. века, а у Србији 2015. године. Значајне штете наносио је јаром пивском јечму, а последњих година све значајнији је у усеву озимог јечма. Штетност овог патогена огледа се у брзом сушењу листа, стабљике и осја, чиме се утиче на смањење квалитета зрна и приноса до 25 одсто.

Домаћини овог патогена су биљке из породице трава (Poaceae): јечам, пшеница, тритикале, овас, травнати корови (пиревина, дивљи јечам). Симптоми се могу јавити на свим надземним деловима (листовима, лисном рукавцу,  стабљици, осју и понекад на плевицама). Пеге су правоугаоног облика, смеђе до црне боје, окружене жутом зоном, видљиве и на лицу и наличју листа, а густина и број пега зависи од интензитета напада, сортимента и услова средине. Специфичност овог патогена је да његово присуство може остати непримећено до репродуктивне фазе. Међутим, то није увек случај. Симптоми се могу јавити од најранијих фаза развоја листова, током целе вегетације, на свим надземним деловима. Патоген се одржава у биљним остацима (зараженом лишћу и слами), зараженим самониклим и коровским домаћинима и зараженом семену. Клијањем и ницањем биљака из зараженог семена, патоген се може ширити системично до почетка класања. Тада се прво уочава на  вршним листовима и листу заставичару. Са заражених листова патоген се шири спорама, које остварују секундарне заразе. Највеће штете проузоковане су у условима мокрог и влажног времена са дугим сунчаним периодима, у фази од почеткла класања до краја вегетације. Процес брзог сушења заражених делова подстакнут је лучењем токсина рубелин.

Мере борбе против овог патогена подразумевају коришћење здравог (незараженог) семена, примену плодореда, сузбијање корова домаћина, и у циљу спречавања ширења патогена током вегетације, примену фунгицида. За сузбијање овог патогена примењују се регистровани фунгициди на бази активних материја из групе триазола у комбинацији са активном материјом хлороталонил.

 

Невена Николић, маст.инж.пољ.