2018-11-06T11:11:06+01:00 9. октобра, 2018. 11:00 |

AГРО ИНФО: Сејати искључиво декларисано семе

       На подручју Браничевског округа берба кукуруза на 53.000 хектара полако се приводи крају. Приноси се крећу од 6. 000, па до 14. 000 кгр по хектару.

      Висина приноса је зависила пре свега од правилне примене агротехничких мера као и од агрометеоролошких услова, са посебним акцентом на висину падавина.                         

Просечан принос кукуруза за подручје Округа је око 6.700 килограма сувог зрна по хектару.

 


Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац


Тренутно актуелни радови у пољу су свакако припрема и сетва озимих стрних жита.Посебан акценат је стављен на примену агротехничких мера за добар старт и то на основно уношење НПК минералних хранива, правилно формирање сетвеног слоја предсетвеном припремом, и на квалитетну сетву.

Правилна примена минералних ђубрива је основни предуслов за постизање високих и стабилних приноса. Укупну количину фосфора и калијума треба унети пре основне обраде земљишта. Потребе озимих стрних жита за азотом су највеће у пролећном периоду и износе од 190, па до 130 килограма чистог азота по хектару.

            „Оптимални рок сетве у нашим условима је од 1. до 25. септембра. На принос семена се неповољно одражава и прерана и прекасна сетва, негативнији утицај има прекасна сетва. Тада биљке улазе у зиму недовољно развијене, с мало резервних материја у стабљици и корену, па лакше изрмрзавају, спорије се регенеришу у пролеће, касне у порасту, а што се све одражава на смањење приноса.

Значајну улогу у постизању приноса код озимих стрних жита има и склоп биљака. За оптималан склоп, потребна количина семена, зависно од сорте, креће се од 180 до 270 кгр по хектару. За сетву ове јесени треба користити искључиво декларисано семе што у старту повећава принос за 10 одсто, а што се тиче пшенице ваља сејати сорте прве технолошке класе са садржајем протеина у зрну већим од 13 одсто, истиче Јоргованка Влајковац, диплиморани инжењер у ПССС Пожаревац.

                                                                                            М.П.