Болест жуте патуљавости јечма и пшенице проузрокује вирус (BYDV). Овај вирус паразитира на преко 100 биљних врста из породица трава (fam.Poaceae), а међу њима су јечам, пшеница, раж, тритикале…


Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац


     Симптоми болести зависе од домаћина, од фазе развоја биљке у којој је наступила инфекција, услова спољне средине и вирулентности соја вируса. Карактеристични симптоми ове болести су заостајање биљке у порасту (патуљавост) и промена боје листова. Јако сличне симптоме могу изазвати и абиотски чиниоци као што су ниска температура, вишак или мањак воде у тлу као и недостатак хранива (сумпора).

            Карактеристични симптоми на јечму су застој у порасту, листови добијају златно-жуту боју која се прво јавља на врховима листова ширећи се према основи лиске. Уколико се зараза оствари у јесен, младо лишће уз промену боје постаје дебље, чвршће и стоји усправно. Такве биљке обично не класају или, уколико класају, ти класови су им стерилни. Болест се обично јавља у оазама на пољу, али при јачем нападу читаво поље може бити заражено. Према речима Драгане Урошевић, дипл.инг. заштите биља, болест преносе вектори, ваши, које су се претходно храниле на зараженим самониклим биљкама стрних жита или на зараженим травама. Оне прво насељавају усеве, који су посејани у ранијим роковима сетве као и оне површине на којима је изостао третман семена. Најзначајнији вектори вируса су Rhopalosiphum padi, Rhopalosiphum maidis и Sitobion avene. Болест се не преноси механички – додиром биљака, али није сигурно да ли се преноси семеном.

Индиректне мере сузбијања су каснија јесења и ранија пролећна сетва као и сузбијање корова који су могући извор заразе. Директне мере: након ницања усева сваке недеље треба пратити појаву лисних ваши, уколико се укаже потреба нужно је обавити третман препаратима на бази а.м. deltametrina, bifentrina, acetamiprida.

Share.

Comments are closed.

Skip to content