Позна јесења или рана зимска садња воћака исправна је одлука сваког воћара који се труди да му саднице буду плодоносне. Новембар је најпогоднији за садњу нових засада воћака, много бољи од пролећног периода. Произвођачи морају имати на уму да се грешке, направљене приликом подизања воћака не могу попраавити због чега настају економске штете. Приликом садње треба знати да земља не сме бити смрзнута нити превише влажна. 

Квалитет садног материјала је један од најважнијих фактора успешне воћарске произнодње. Ко штеди на садницама може изгубити на приносима.  

Такође, пре садње потребно је извршити контролу садница. Важно је да саднице имају потпуно развијем коренов систем и надземни део са одређеним бројем превремених гранчица. Постојање превремених гранчица са одређеним положајем и одговарајућом развијеношћу представља основу за формирање узгојних форми. Саднице воћа морају имати коренов систем са најмање пет основних жила, а саднице ораха најмање три. Дужина сваке жиле мора да износи најмање 20cm. Дужина надземног дела садница јабуке, крушке, дуње, шљиве, кајсије, трешње и бадема мора да буде најмање 1m, а брескве, вишње, крушке на дуњи, јабуке на слабо бујним подлогама и леске најмање 70cm, a ораха 140cm. 

     На терену се често дешава да дође до сушење комплетних нових засада због лошег садног материјала. Тада се иде на пресађивање садница, а то ствара вишеструке губитке. Да би се ово избегло веома је важно да се провери порекло садница и да се захтева пратећа документација о сортној и здравственој чистоти.  

Милена Зафировић, дипл. инж.  у ПССС Пожаревац 

Share.

Comments are closed.

Skip to content