Јодно скробни тест за одређивање зрелости плодова јабуке

Круна воћарства јесте моменат бербе плодова. Основни циљ јесте прикупљање плодова у оптималном степену зрелости уз што мање губитке и оштећења. Благовременом бербом смањују се последице преране и прекасне бербе које могу бити у виду смањеног приноса јабука.

            Плодови преране бербе се слабије чувају. Слабији је квалитет плодова, основна боја је слабо изражена, а јаче се истиче зелена боја. Плодови немају типичну сортну арому, горког су укуса и подложни су појави физиолошких болести (нпр. горке пеге). Прекасна берба, такође, узрокује теже чување плодова. Велики су губици у приносу због опадања плодова. Смањена им је могућност чувања у хладњачи и подложни су различитим гљивичним обољењима.


Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац


            Датум бербе зависи од више фактора: генетских својстава саме воћке, положаја воћњака,  метеоролошких услова и слично. Ако јабуке желимо скадиштити у хладњачама потребно је плодове јабуке брати док још имају шећера у себи. У складиштима свежи плодови живе, дишу и у њима се за време чувања догађају многе промене, нпр. скроб се хидролизом разграђује у шећер. Плодови јабуке се могу конзумирати када у њима више нема скроба.

            – Постоје две фазе зрелости плодова јабуке које су врло важне у одређивању времена бербе, физиолошка зрелост или дозрелост и технолошка зрелост или доспелост плода, објашњава Милена Зафировић Стојановић, дипл. инж. у ПССС Пожаревац.

            – Физиолошка зрелост наступа кад је плод јабуке најкрупнији, а семенке могу у повољним условума проклијати. Технолошка зрелост наступа кад плодови јабуке постигну најбоље карактеристике потребне за даљу намену, конзумацију, чување у складишту, чување у хладњачи или прераду.

             Методе за процену наступања оптималног момента бербе су: број дана од пуног цветања до бербе, сума температура од пуног цветања до бербе и број дана од Т стадијума плода до бербе. Оријентационе или допунске методе су: промена основне и допунске боје покожице плода, промена боје семењаче, лакоћа одвајања плода од гране. Егзактне методе су: јодно- скробни тест, рефрактометријски индекс, чврстина плода, мерење интензитета дисања и садржаја етилена у плодовима.

            Плодови јабука беру се тако да се обухвате целом шаком, а кажипрст се подметне испод спојног места петељке плода с граном. Плод се благо уврне и одвоји.

            За различите сорте јабука потребни су различити услови чувања. Препоручује се чување плодова јабука у хладњачи с контролисаном атмосфером ( температура од 0-5°C, концентрација ЦО2 од 2-4%, концентрација О2 1% и релативна влажност ваздуха од 90-92%). У таквим условима јабука се може чувати 6 – 12 месеци. Ако плодови јабука стоје 4 дана на температури од 20°C, смањује им се време чувања у хладњачи за један месец.

            Плодови намењени даљем чувању морају бити здрави, без знакова физиолошког обољења и што ујаднaченији.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content