Коврџавост листа брескве Taphrina deformans је најучесталија и најзначајнија болест брескве и нектарине. Фитопатогена гљива Taphrina deformansузрокује директне и индиректне штете. Директне штете огледају се у деформацији заражених листова, чиме се ремети нормална фотосинтетска активност, док су још значајније индиректне штете јер долази до превременог опадања листова (у току вегетације) чиме је значајно поремећен развој целе биљке. Губитак лисне масе због опадања и до 100 % листова, биљка надокнађује формирањем нових младих листова, трошећи енергију и хранива које је требала искористити за формирање приноса. Овако ослабљена биљка има мањи принос и квалитет плодова, што се одражава и на наредну годину јер у период зимског мировања улази исцрпљена, осетљивија, и уколико се болест не сузбија и јавља у дужем низу година може доћи до потпуног сушења брескве.  

Овај патоген развија се на свим зељастим деловима брескве, а највише на лишћу. Лишће задебља, деформише се, постаје жуто-зелено, црвено (у зависности од сорте), коврџа, па је због овог карактеристичног симптома, обољење добило име. Такво лишће у топлијим условима брже опада. Са опадањем лишћа, опадају и плодови, што се одражава на принос.

Када је прохладно и влажно време с пролећа, током бубрења и отварања пупољака, споре клијају и инфицирају младо лишће и цветове у пупољку. До заразе долази само уколико аскоспоре дођу у контакт са недиференцираним ткивом биљке домаћина. Мицелија паразита брзо расте интерћелијски испод горњег епидермиса, стимулишући интензиван пораст ћелије, што доводи до пораста и повећања листа и појаве типичних симптома. Паразит само у фази бубрења и отварања пупољака причињава инфекцију. Касније, биљно ткиво постаје отпорно на дејство патогена. 

Сузбијање Taphrina deformans успешно се решава фунгицидима ако се исти примене правовремено. Потребно је третирање обавити касно у јесен, након опадања лишћа или рано у пролеће непосредно пред отварање пупољака. Пре зимског тзв. “плавог” прскања треба обавити резидбу.  Плаво прскање воћака, односно рано пролећно третирање треба обавити пред отварање лисних пупољака. Препоручују се препарати на бази бакра.

                          Кристина Лазаревић, дипл. инж. заштите биља у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content