После бербе потребно је у што краћем року смањити садржај влаге у зрну да би се зауставио развој гљива, њихова физиолошка активност и продукција микотоксина. Сушење зрна до 14% влаге треба обавити у року од 24-48 часова после бербе. После сушења треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта и охладити зрно до 2-5 °C пре складиштења.
Пољопривредним произвођачима се саветује да пре уношења зрна у складишта обавезно морају добро да их очисте и да одржавају хигијену током обављања овог посла. Сви простори за чување морају бити пре уношења зрна хигијенски исправни, а касније се морају редовно контролисати. Такође се мора издвојити прошлогодишњи род од овогодишњег. Кукуруз никако не треба складиштити на бетону како не би дошло до појаве кондензације. Складишни простор мора имати неометан проток ваздуха или да се свакодневно проветрава. Температура и релативна влажност ваздуха у складиштима утичу на састав микофлоре зрна. На температури од 5 до 10 °C складишне гљиве се развијају веома споро, док је на повишеној температури (више од 20 °C) пораст веома брз. Треба редовно пратити појаву трулежи на клипу и зрну и одбацити болесне. Трулеж клипа у зависности од проузроковача може бити различите боје – зелене, беле, црне или јако црвене.
У току године проверавати ускладиштену робу јер се штеточине врло брзо размножавају у складишту. У том случају користити препарате на бази а.м. пиримифос-метила. Водити стого рачуна о каренци препарата јер се производ употребљава у исхрани домаћих животиња и људи.
Кристина Лазаревић, дипл.инж.заштите биља у ПССС Пожаревац