Младом вину је потребна нега, како би на крају добили вино високог квалитета. Након ферментације процес није завршен, већ следи претакање вина, односно одвајање бистрог младог вина од талога.

      Добијено вино још увек је мутно због беланчевина квасца, делова покожице и семенки и не би требало дозволити дуго одлежавање на талогу који се временом ствара. Вино које предуго остане на стељи добиће непријатан мирис распаднутог квасца, мирис на покварена јаја, последице које су тешко решиве чак и уколико се примете на време.

     Претакање уз слободан приступ кисеонику препоручљиво је за млада вина, која ће се на овај начин брже ослободити вишка угљендиоксида и брже ће се избистрити. Време претакања вина треба уједно искористити и за сумпорисање вина, чиме се спречава укус на изветрело и развој бактерија сирћетног врења. Препоручује се благо сумпорисање количином од 5г на 100л вина.

     Такође је веома значајно допунити судове у којима се вино чува, које још увек ради и постепено се стабилизује. Долази до испаравања појединих материја, мења се још увек хемијски састав и допуном судова спречавају се негативне реакције код тек преточеног младог вина. Розе вина и већина белих вина не одлазе на одлежавање, већ су у својим младим данима спремна за конзумирање, док црвена настављају свој пут сазревања.

Ана Ђорђевић, дипломирани инжењер

прехрамбене технологије у ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content