2021-09-20T14:40:05+02:00 20. септембра, 2021. 13:56 |

Академија о наталитету: Општини Велико Градиште „Златна колевка“

На Сребрном језеру код Великог Градишта, у суботу, 18. септембра, у оквиру манифестације „Дан борбе против беле куге“ одржана je Међународна академија o наталитету под називом „Оперативни план изласка из демографске кризе“.

Скуп је отворио председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац, а овом приликом Покрет за децу Три плус уручио је општини Велико Градиште плакету „Златна колевка“ за сарадњу и партнерство у реализацији пројекта „Цена минус три плус“.

Покрет за децу Три плус по питању пронаталитетних мера остварује сарадњу са 25 локалних самоуправа у Србији. Усвојени су многи предлози у самим општинама и градовима који су умногоме променили слику друштва. Искуство са терена у заједничкој сарадњи говори у прилог томе да постоје и оне општине које и саме предњаче у остваривању циљева за већи наталитет, а једна од њих је и општина Велико Градиште.

 

Ова локална самоуправа увела је привилегије и повластице за породице, а нарочито за оне са троје и више деце, право на помоћ породици за сваки новосклопљени брак у износу од 20.000 динара, право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, на опремање новорођенчета у износу од 10.000 динара, на новогодишњи поклон првом рођеном детету у новој години, на бесплатне услуге предшколске установе за треће и наредно дете, пакет за ђаке прваке, набавку уџбеника за треће и свако наредно дете, као и на награде ученику за остварене резултате током редовног школовања. Ту је и право на награду за најбољег студента, право на бесплатан превоз до школе за ученике средњих школа и бесплатан јавни превоз редовним студентима који испуњавају услов од места студирања до места становања, рефундација једне повратне аутобуске карте, једном месечно у току студентске године, као и право на бесплатну ужину ученицима основних школа и предшколског програма који испуњавају услове, за време трајања школске године.

Како истичу организатори, надлежни у општини Велико Градиште су схватили колики је значај и улога вишедетних породица за демографску слику Србије будућности и својим мерама привилегија и повластица за ову категорију друштва желе да пошаљу поруку да ће имати подршку средине у којој подижу и васпитавају своју децу.

Ово је истовремено и порука охрабрења младим брачним паровима да проширују своје породице јер, како сматрају у Покрету „Три плус“, само на тај начин може се победити белу кугу највећег непријатеља Србије данашњице.