2018-10-26T10:42:37+02:00 26. октобра, 2018. 09:47 |

АКЦИЈА ЗА ЗДРАВЉЕ У КОСТОЛЦУ: Прегледано око стотину пензионера

Волонтери и организатори

У Костолцу је успешно протекла традиционална „Акција за здравље“, у оквиру које је скоро стотину старијих суграђана проконтролисало крвни притисак и шећер у крви. Како смо том приликом сазнали од др Борке Шутовић, највећи број прегледаних суграђана имао је добро регулисан притисак и шећер. То није случај код пет процената прегледаних, којима је саветовано да се јаве изабраном лекару. Докторка је скренула пажњу и на то да је уочено да се старији суграђани придржавају савета лекара далеко више него млађи људи.   

Др Борка Шутовић и медицинско особље вршили прегледе 

Организатори ове акције посвећене суграђанима у трећем животном добу су Градска општина Костолац, Организација Црвеног крста Пожаревац, костолачка Радна јединица Дома здравља Пожаревац и Културно – спортски центар „Костолац“. Прегледи су вршени у четвртак, 25. октобра, од 8 до 18 сати, у објекту преко пута костолачке Поште.

Том приликом је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски указао на то да је ова акција резултат сарадње између Градске општине, Црвеног крста Пожаревац и Дома здравља у Костолцу, и додао:

– Aкција има за циљ да допринесе здравственој превенцији и скретању пажње на најстарије међу нама. Наши пензионери су данас имали прилику да измере крвни притисак и шећер у крви. Наставићемо да подржавамо активности Црвеног крста Пожаревац, Црвеног крста Србије и Дома здарвља у Костолцу и кроз разна едукативна предавања. Циљ је здравље, дакле, будите здрави, па све остало!

Испред Организације Црвеног крста Новица Ђорђевић, исказао је захвалност Градској општини Костолац на разумевању за овакве акције, као и здравственој служби у Костолцу, и додао:

– Октобар је посвећен суграђанима који су у такозваној златној јесени свог живота. Уобичајавамо да то тако поставимо, а подсетићу и на речи Јована Дучића: „Неко стари као мермер, а неко као ципела“. То значи да од самог човека, од његовог менталног става зависи какву ће старост имати, да ли ће бити златна и сунчана или туробна. Наш је циљ да суграђанима поручимо да имају позитиван став, а ове контроле им у томе могу помоћи.

Руководилац костолачког Дома здравља др Борка Шутовић, истакла је да је циљ да се наше окружење што више приближи потребама грађана који су у трећем животном добу, и додала:

– Старење популације је највећи успех нашег друштва, али и највећи јавно – здравствени изазов. Реч је о особама које најчешће обољевају од хроничних незаразних обољења, као што су болести срца, крвих судова, карциноми, шећерна болест. Такође, истовремено имају више болести, а већина њих није способна да се самостално брине о себи и имају смањену покретљивост, што због болести, што због психолошке и моралне слабости. Наравно да њима нису посвећени само овај дан и месец, већ свакодневно радимо са њима, саветујемо редовно узимање терапије, умерену физичку активност, колико то медицинске индикације дозвољавају, као и здравије стилове живота, колико се то може у тим годинама.

Акцији су присуствовали и секретар Организације Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић и директорка Кучтурно – спортског центра „Костолац“ Јелена Шаманц, са бројним сарадницима и волонтерима.