Амбасадор Немачке у Београду, Томас Шиб, посетио је Ромски едукативни центар у Пожаревцу. Aмбасадора je са сарадницима дочекао Мирослав Вељковић, председник Удружења Рома Браничевског округа и Савета Рома Србије за међународну сарадњу. После интонирања српске, немачке и ромске химне, немачки амбасадор је био у прилици да чује звуке виолине Срђана Вељковића, ученика Музичке школе за таленте у Ћуприји.

 

Домаћин је упознао госта са активностима Удружења, и едукацијама и пројектима који се раде у Центру. Такође, захвалио се немачком амбасадору Шибу на помоћи коју је ромској заједници Пожаревца и Браничевског округа пружила немачка влада и организације ГИЗ и СОДИ, у очекивању, како је рекао,  будуће добре сарадње.

                                                                                                                                            Мирослав Вељковић и Томас Шиб

Вељковић је потом Томасу Шибу уручио акредитацију још једног амбасадора, „амбасадора добре воље“ којом може да представља Роме широм света и ленту у бојама ромске заједнице са точком, симболом овог народа расутог широм планете.

Амбасадор Немачке је од Удружења Рома Браничевског округа на поклон добио и  слику, уље на платну, насталу на једној од раније организованих ликовних колонија за децу и младе.

            -Највише радимо на едукацији и оспособљавању младих, да се што више њих образује, јер је то кључни проблем који треба решити да би се интегрисали у заједницу, рекао је Вељковић, уручујући слику.

            Томас Шид се захвалио уз речи „да за цео живот и свој рад још није добио овакво признање“:

            -Ја наравно, не примам то само у своје име, већ и у име свих оних учесника са немачке стране који су допринели да ромска заједница овде заживи и постигне добре резултате.

                                                                                                                                             У обиласку Едукативног центра

            Амбасадор Томас Шиб је Удружење Рома Браничевског округа као и простор који је у Пожаревцу опремљен за едукацију и који у саставу има и вртић, оценио као добар пројекат.

                                                                                                                                      Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content