2021-02-09T09:32:02+01:00 9. фебруара, 2021. 09:32 |

Акредитације за струковне и мастер програме

Висока техничка школа струковних студија Пожаревац прошле године је променила статус и назив. Сада је део Академије техничких струковних студија Београд. Ова једина пожаревачка државна високообразовна установа сада се зове Одсек примењених инжењерских наука. На Одсеку примењених инжењерских наука и даље је пет студијских група – Заштита биља, Електротехника и рачунарство, Машинство, Заштита животне средине, Прехрамбена технологија и нутриционизам.

На прву годину укупно, на буџету или уз самофинансирање, може да се упише 280 бруцоша. Школовање на основним струковним студијама траје три године. Пошто се статус Школе променио, неизбежне су и нове акредитације, каже директор Одсека ПИН, др Владан Ђулаковић:

-Очекује нас прво акредитација коју добијамо као високообразовна установа. У следећих 15 до 20 дана требало би да стигне, па следи акредитација студијских програма. Поред ових пет струковних постојећих, очекујемо још два мастер програма у области електротехнике и пољопривреде. За ове мастер програме имамо довољно научног кадра, док би за друге студије морали да их обезбедимо у наредним годинама. Највећи проблем је што установу у наредних годину до две напушта неколико професора који одлазе у пензију, па ћемо тражити замену, што у овом тренутку није лако, јер је реч о докторима наука.

ЛЕТЊИ СЕМЕСТАР РЕГУЛАРНО?

Др Владан Ђулаковић

Осим планова за добијање акредитације и предстојећег уписа на прву годину, на Одсеку примењених инжењерских наука одвија се текућа наставна активност. Завршен је јануарски испитни рок и у току је фебруарски који је почео 4. овог месеца и траје до 13. фебруара.

Зимски семестар чија су круна садашњи испити, одвијао се у отежаним условима и некој врсти онлајн наставе преко друштвених мрежа са консултацијама. То је вероватно, како каже директор др Владан Ђулаковић, проузроковало мањи излазак на испите:

-Седамнаестог фебруара почиње летњи семестар, односно други, четврти и шести семестар у Школи. Надамо се да ћемо нормално кренути са наставом, јер у зимском семестру већина часова је одржана преко друштвених мрежа и програма који су намењени за учење. Такође смо организовали блок предавања, имали смо и редовне блок вежбе, јер без практичне наставе, пошто смо струковна школа, не можемо да радимо. Семинарски радови и колоквијуми су такође рађени у школи и студенти су могли да се припреме и стекну право да изађу на испите.

На Одсеку претпостављају иначе, да се због ситуације са епидемијом, одређени број студената није јављао и није у ова два рока, јануарском и фебруарском, изашао на испите:

-Надамо се да ћемо то успети да надокнадимо у следећем семестру када рад треба да почне нормално. У зависности од развоја ситуације, ми ћемо се прилагођавати, потврдио је директор, др Ђулаковић.

Препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се наставници вакцинишу на Одсеку у Пожаревцу је испоштована. До сада је то учинио већи број професора и сада креће ревакцинација. Препорука је такође и да се студенти ако нису прележали корону, вакцинишу како би се настава одвијала нормално.

Д. Деурић