Удружење пензионера Градске општине Костолац од скоро предводи Мирче Димитров, с обзиром на то да је дугогодишњи председник Рајко Нонковић преминуо. Тако ће бити до следећих избора, који су заказани за април идуће године.      

Активности Удружења су настављене, у складу са Статутом и конкретним потребама. Реч је о помоћи најугроженијим члановима у набавци лекова, финансирању превоза, као и кроз обезбеђивање пакета са основним животним намирницама. Важне активности су такође бесплатно коришћење бања за оне са најнижим пензијама, могућност осигурања, повољна набавка зимнице, угља за огрев.     

Мирче Димитров (89 година), родом је са Власинског језера. Техничку школу, рударског смера, похађао је у Књажевцу, потом, Вишу школу у Новом Саду. Такође је завршио официрску школу Југословенске народне армије и носилац је чина капетана прве класе. Године 1951. запослио се на Рударском копу „Костолац“, где је радио све до пензионисања. У Костолцу је стекао и породицу.  

У Удружењу пензионера Градске општине Костолац био је подпредседник последњих осам година. Пошто је ове године преминуо председник Удружења Рајко Нонковић, Димитров је именован за новог председника до следећих редовних избора априла 2023. године.  

ПОМОЋ И ПОДРШКА

Удружење пензионера Градске општине Костолац годишње од Градске општине Костолац добија 800.000 динара, који се распоређују на јасно одређен начин као вид помоћи. 

– По уговору са Градском општином, 200.000 динара се издваја за куповину лекова за оне са пензијама до 16.000, односно, до 18.000 динара, потом, 300.000 динара за потребе превоза старијих од 70 година и 300.000 динара за пакете помоћи онима који имају пензије до 16.000, односно, до 18.000 динара. Обавезни смо да тај новац порошимо само за те намене, што сваке године морамо и да правдамо. За ову годину смо добили део новца за лекове, док ће остатак, намењен за превоз и пакете помоћи, тек уследити, наводи председник Димитров и додаје да се као још један вид помоћи реализује и одлазак на бањско лечење:  

– Бесплатно коришћење бања намењено је онима са пензијама до 20.000 динара. Реализује се преко Фонда ПИО. Прошле године је 26 наших чланова било у Врњачкој Бањи и Сокобањи. За ову годину је послат списак Фонду ПИО, где њихова комисија већа даље. 

Иначе, Костолачко Удружење пензионера броји око 2.500 чланова, од којих је њих 2.034 осигурано преко компаније „Дунав осигурање“, што је највећи број осигураних у Браничевском округу у односу на укупан број чланова. 

 Међу активностима су и екскурзије, као и обележавање важних датума и повремене посете полесних чланова.

– Екскурзије смо редовно реализовали до пандемије. Наши људи су жељни да виде и планине и реке и манастире… Прошле године смо имали само једну екскурзију до Београда. Поштујемо одлуке Кризног штаба и посвећени смо мерама опреза, каже Димитров и додаје:  

– Према статуту, скромно обележавамо Међународни дан жена, 8. март, као и Дан пензионера, 15. октобар. Такоће, посећујемо болесне једном, двапут годишње, уз пригодан поклон. Иначе, у Удружењу су уз председника ангажовани и секретар, рачунополагач и благајник, особље које је вредно и добро обавља послове, у складу са Статутом. 

Посебан Огранак Удружења пензионера ГО Костолац је кафана, која има самостално и успешно пословање. 

ЗИМНИЦА И ОГРЕВ

Председник Мирче Димитров истиче да је костолачко Удружење једина организација у Браничевском округу која обезбеђује зимницу: 

– У питању су намирнице као што су кромпир, пасуљ, лук, брашно, шећер, мед и уље. До прошле године смо ту робу требовали у тонама, али сада смо на нивоу од неколико стотина килограма. Велика ставка у томе је превоз. Набављаћемо оне производе који задовољавају по квалитету и које нашим пензионерима можемо осигурати по цени повољнијој него на пијаци. 

Када је у питању огрев, све је још увек на чекању:  

– Проблем са угљем нисмо имали док се није догодила поплава у ТЕНТ-у. Отада се све променило.Ми смо прошле године писали 9.000 тона, а добили 5.100. За ову годину немамо никакве назнаке да ће уопште бити угља. Ми смо спискове спремили, али чекамо на одобрење, каже Димитров

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content