2020-03-03T09:37:18+01:00 3. марта, 2020. 09:37 |

Амбасадор Јапана посетио Голубац: Медицинска опрема Дому здравља

Амбасадор Јапана  у Србији  Junichi Maruyama обишао је  протекле недеље Голубац. Повод посете била је донација Владе Јапана голубачком Дому здравља. Медицинска опрема која обухвата дигитални рендген апарат, холтер срца и  спирометар вредна је 81.850 евра.

У претходном периоду амбасада је донирала санитетско возило и путнички ауто за потребе локалне самоуправе.     Амбасадор Јапана  Junichi Maruyama истакао је да га радује што је Јапан донирао опрему која ће грађанима Голупца помоћи да обаве све потребне прегледе у Дому здравља.

-Здравствена  заштита је основ свакодневног живота људи. Из тог разлога Влада Јапана наставља да подржава овај сектор. Сигуран сам да ће донирана медицинска опрема допринети унапређењу здравствених услуга не само у овом Дому здравља  већ и у суседним општинама, рекао је Junichi Maruyama.

Председник општине Голубац Небојша Мијовић, истакао је важност донације Јапана овој здравственој установи, која је изузетно подигле квалитет пружања здравствених услуга.

У Голубац је, уз амбасадора, стигао и  руководилац групе за међународне пројекте у Министарству здравља Републике Србије Александар Ранковић.

-Донацијама Владе Јапана ми заиста успевамо да уједначимо квалитет здравствене заштите . Велики је значај помоћ народа Јапана локалној самоуправи, осавремењавање медицинске опреме и пружање најбољих видова здравствене заштите становништву, рекао је Ранковић.

Велику захвалност за опрему изразио је и директор Дома здравља др Бобан Трифуновић, који је додао да је Дом здравља Голубац  мали колектив са 65 запослених који брину о здрављу осам хиљада становника, а поједине услуге пружају и становницима Великог Градишта и Кучева.

-Народ Јапана, који представља Влада Јапана и амбасада у Београду, највећи је донатор опреме нашој здравственој установи. Године 2011. донирали су нам санитетско возило и апарат за ултразвук, а у 2018. години  савремени дигитални рендген апарат који је заменио претходни, стар више од 40 година. Ово је омогућило да данас имамо један стабилан, економичан и модеран дијагностички систем. У  прошлој години имали  смо више од пет хиљада услуга, нагласио је Трифуновић.

Бесповратна помоћ Јапана  за основне потребе становништва у  Србији  у протеклих десет година  износила је  14.367.759 евра, а реализовано је 227 пројеката.

 

Љ. Настасијевић