2021-11-04T14:10:54+01:00 4. новембра, 2021. 14:10 |

Амбасадор Словеније посетио Пожаревац

Амбасадор Словеније Дамјан Бергант посетио је Пожаревац, а у свечаном салону угостили су га градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Предраг Мијатовић, са сарадницима и представници Удружења друштва Словенаца из Костолца. Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да су Пожаревљани словеначког порекла такође амбасадори земље својих предака.

-Ако можемо говорити о менталитету неког народа, Пожаревљани са словеначким пореклом, још почетком прошлог века, дали су масовни допринос развоју Пожаревца и Костолца, својом марљивошћу, дисциплином и предузетничким духом. Тада су се они масовно насељавали како би се запослили у костолачком руднику, претежно као квалификована радна снага, од којих је домаће становништво имало прилике много да научи. Ту не мислимо само на њихово познавање струке, већ и на друге области попут образовања, уметности, културе и спорта.  Управо то и такво наслеђе не желимо да оде у заборав, већ га сви Костолчани и Пожаревљани, заједно са Удружењем друштва Словенаца у Костолцу, љубоморно чувају и гаје, рекао је Павловић.

Павловић је додао да се нада да ће посета још више допринети јачању веза две државе и резултирати још бољом сарадњом у областима културе, уметности и пољопривреде:

-На том пољу Пожаревац и Костолац имају не само намеру, већ и конкретан план и визију убрзаног развоја. Надам се да ће интерес у томе пронаћи и неки од многобројних успешних привредних гиганата из Словеније, додао је.

Председник Извршног одбора Националног савета Словенаца у Србији и председник костолачког огранка Друштва Словенаца „Сава“ Београд, Саша Радић, истакао је да је  Удружење ове године прославило 20 година постојања.  У  њему  су окупљени припадници словеначке националне мањине, потомци словеначких исељеника, који су дошли у ове крајеве превасходно због рада у руднику угља.

-У Градској општини Костолац живе припадници 23 националне мањине, међу којима и значајан број припадника словеначке националне мањине.  Они се једном недељно, већ осам година, окупљају у школи словеначког језика у Техничкој школи ,,Никола Тесла“ у Костолцу. Настава је бесплатна, финансира је Минстарство образовања и спорта Републике Словеније. Осим учења језика полазници уче и о култури, обичајима, историји и знаменитостима Републике Словеније, рекао је Радић.

Амбасадор Републике Словеније, Њ.Е. Дамјан Бергант, истакао је да амбасада штити интересе Републике Словеније у Србији, сарађује са државним органима Србије, али и са представницима локалних самоуправа. Како каже, ова посета Пожаревцу је битна баш због постојања Удружења Словенаца у Костолцу које гаји културу и језик овог народа.

Опширније у недељнику „Реч народа“ 9. новембра

                                                           И.Р.