Ана Јовановић, матуранткиња је на природно – математичком смеру Пожаревачке гимназије. Она је  дружељубива и позитивна девојка која стално ради на себи и труди се да свој живот испуни новим искуствима и сазнањима. Воли да решава проблеме и увек покушава да извуче максимум из сваке ситуације. Људима у свом окружењу велика је подршка и добар пријатељ. Посебно је интересују менаџмент и мотивисање људи. Изазов јој представља да учи нове језике и умеће јавног говора. Омиљени предмети у школи били су јој грађанско васпитање, психологија и филозофија.  У овим предметима допало јој се што се од ње, као ученика, тражило да буде ангажована на часу у циљу промишљања и развијања критичког мишљења. Уживала је у дискусијама са професорима и вршњацима. Радо је ишла на конференције, тренинге и радионице на којима је могла да се упознаје и учи од других.

Током гимназијских дана Ана је била једна од најактивнијих чланица Ученичког парламента. Покретач је многобројних активности и хуманитарних акција од којих је „Слткиш за слаткише“  реализовала у сарадњи са Црвенин крстом Пожаревац. Певала је у хору, волонтирала на школским манифестацијама, играла кошарку и фудбал на школским турнирима. Пратила је утакмице школких тимова са којих је извештавала и фотографисала. Ана уме  да свира клавир и гитару, да пева. Свет књиге ју је одувек одушевљавао и зато пуно чита. Омиљена ауторке тренутно су јој је Џулија Квин и Агата Кристи. Воли сереје Пријатељи и Два и по мушкарца. Прати емисују Вреле гуме. Жеља јој је да једног дана има своју фирму.

Била је представница ЕРАЗМУС школског тима на Малти у оквиру пројекта FREEDOM TO LEARN. У оквиру Дечије недеље, присуствовала је седници у Дому народне скупштине Србије под називом ,,Активна улога вршњачких тимова школа у развоју емпатије и солидарности”, у организацији „ Пријатеља деце Србије”. У оквиру пројекта Савета Европе ,,Квалитетно образовање за све”, учествовала је у Фокус групи која се бавила питањима сарадничких односа у школи. Као матуранткиња учествовала је у пројекту „Млади ослушкују“ чији је главни циљ оснаживање за промоцију и залагање за људска права. Учествовала је и на првом, пилот такмичењу, из грађанског васпитања на Факултету политичких наука у Београду. Освојила је прво место на такмичењу Бизнистон ФЕФА факултета.

Милена Шубић, професорка физичког и здравственог васпитања, рекла је:

Ани Јовановић, ученици Пожаревачке гимназије, имала сам част да предајем од првог разреда. Истакла се  као добар спортиста већ у првим данима. Њени таленти су се са  годинама испољавали кроз многе активности. Тако су се временом низали успеси у музици, науци и спорту. Веселог духа, приступачна и непосредна, остављала је предиван утисак на све који су били у њеној близини. Својим залагањем дала је велики допринос Еразмус пројекту и била прави представник једне нове генерације која разуме како се крчи пут до звазда. Њена способност да опчини својом интелигенцијом и елоквенцијом чини да се ми, њени професори, поносимо таквим ђацима. Утабала је стазе неким новим гимназијалцима ка великим успесима и личним остварењима. Срећни смо што ћемо бити једна од карика на Анином животном путу, који ће без сумње бити блистав.

Милан Јовановић, Анин отац, рекао је да Ана ужива у  дружењима, воли да путује  и истражује нове пределе, упознаје различите људе. Сматра да је више стимулишу изазови и сложеније активности него устаљене норме живљења.  Одувек је подржавао све њене активности за које је показала интересовање. Од спорта, музичке школе до разних едукативних радионица у Србији и иностранству. Стални разговори, па чак и неслагања око неких питања и несугласице сигурно су оставили позитиван траг и били корисни за њен развој и напредовање. Верује у њене потенцијале и решеност и способност да их искристи.

Данијела Стојановић, професорка енглеског језика, рекла је:

 -Ану красе ентузијазам, креативност и неисцрпна позитивна енергија. Као професор енглеског језика могу да кажем да Ана поседује таленат и склоност ка учењу страних језика, аналитичност и велику жељу и спремност за прихватање нових изазова. Од самог почетка се издвојила мотивисаношћу и спремношћу да покаже иницијативу и предузимљивост у свим активностима. Предана је ономе што воли и са пуно оптимизма и љубави прилази изазовима и истрајава у свакој својој идеји. Разиграна и заразна енергија у комбинацији са израженим критичким ставом, чине је посебном. Сигурна сам да ће Ани њена ведра природа, упорност и интелектуални капацитет донети још пуно успеха у животу на многим пољима.

Пожаревачка гимназија пружила јој је пуно прилика и помогла јој да боље упозна себе. Професори су јој били огромна подршка и увек су имали разумевања. Драго јој је што је завршила Пожаревчку гимназију и што поносно може да каже да је део слагалице пожаревачких гимназијалаца.

Share.
Leave A Reply

Skip to content