2020-06-16T14:11:17+02:00 16. јуна, 2020. 13:28 |

Ана Миљанић: Пожаревац на спортској мапи Србије


У Пожаревцу се очекују бројне новине за спортисте и рекреативце, пре свега, кроз унапређење и ширење спортске инфраструктуре. 

Чланица Већа Града Пожаревца задужена за спорт, омладину и туризам Ана Миљанић, наглашава да је затворени базен нешто од чега се не одустаје, а у плану су и помоћни фудбалски терен, проширење Спортске хале још једном салом, атлетска и бициклистичка стаза. Такође, наводи да су из године у годину повећавана новчана давања спортским клубовима и организацијама за њихове програме, уз додатну помоћ за набавку потребне опреме.

– Трудили смо се да током претходне четири године подржимо развој спорта и тиме услове за рад спортских клубова и организација на разне начине, а посебно кроз средства која добијају за годишње и посебне програме. Тако да смо за ту намену, од 75 милиона, колико је било издвојено из буџета 2017. године, дошли до 94 милиона у 2020. години, каже Миљанић.

СПОРТСКА ИНФРАСTУКТУРА

– У Спортском центру „Пожаревац“ одлично раде свој посао. Они су у протеклим годинама добили на управљање Градски фудбалски стадион, као и нову Балон халу са вештачком травом. Припремили су још један тениски терен за наше грађане. Од НИС-а смо добили донацију од 4 милина динара коју смо искористили за спортску инфратсруктуру. Тим новцем је сређен терен код Спорстке хале, постављени су тартан и столице, потом су урађене и свлачионице, тако да је условно за сваки тренинг и рекреацију. Из ребаланса буџета урађеног крајем 2019. године, у Спортској хали су промењене столице, ради се фасада, а уложено је још око 20 милиона динара, што није уложено 30 година уназад. Неки радови су окончани, док се неки приводе крају. Из тог ребаланса је купљен и савремени семафор за Градски фудбалски стадион, наводи Миљанић, указујући на следећа планирана улагања:   

– Наставићемо да улажемо у спорт. Један од приоритета је затворени базен, који ће у наредном периоду бити реализован. Потом, фудбалски клубови тренирају на Градском стадиону, али да би имали квалитетне услове неопходан је помоћни терен. Покренута је иницијатива. Формиран је тим који ће дати пројекти задатак за израду урбанистичког пројекта за помоћни терен, који ће бити преко пута Градског стадиона. У плану је и атлетска стаза. Она можда неће бити за велика такмичења, али ће задовољити потребе школа, клубова и грађана. Средствима Министарства се ради бициклистичка стаза, на месту где је стара пруга, уз планирани помоћни фудбалски стадион, тако да ће у том делу бити повезани садржаји за спорт и рекреацију. Такође, усвојен је ПГР1, тако да смо одрадили пројекат анекса Спортске хале, јер су потребе клубова много веће него што им можемо пружити једном халом.  

САРАДЊА НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ

За најзначајније постигнуће у претходне четири године, Ана Миљанић истиче да је спорт града Пожаревца постављен на мапу спорта Републике Србије. Такође наглашава одличну сарадњу са Спортским савезом Србије, Олимпијским комитетом, Министрарством омладине и спорта РС и многим националним гранским савезима.

– Сарадња са Спортским савезом Србије нам је донела бројне манифестације. Откако сарађујемо са Олимпијским комитетом, сваке године у нашем граду имамо Олимпијски час за наше школарце. Тада велики број деце прође кроз конкретан програм, тренинг, разговарају са олимпијцима, што је врло значајно у њиховом узрасту, истиче Миљанић, и додаје:

– Спорстки савез Србије нам је чест гост. У скорије време смо имали састанак у нашем граду, којем су присуствовали председник ССС Давор Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић, а било је речи о изменама правилника у спорту. Све је то веома значајно за функционисање спорта у нашем граду.

ПОНОСНИ НА СВОЈЕ КЛУБОВЕ

Спону између града и спортских клубова и организација представља Спортски савез града Пожаревца, али и Градски фудбалски савез, чији значај и ефикасност Миљанић посебно наглашава: – Са клубовима и организацијама остварујемо одличну сарадњу преко Спортског савеза града Пожаревца, који је прошле године освојио „Мајску награду“ као најбољи Спортски савез у Србији. То је велика ствар за наш град и Спортски савез. Потом, бројне фудбалске клубове окупља Градски фудбалски савез и помаже им у функционисању, тако да постоји сарадњи на свим нивоима.

– Имамо бројне клубове који стабилно функционишу. Истакла бих рад Мушког одбојкашког клуба, који осим што низ година стабилно функционишпе, такође има изванредне резултате, представљају нас у најјачем такмичењу у Србији, а воде бригу и о млађим селекцијама. Чини ми се да ће ове године бити једини у земљи који имају регистроване све селекције за такмичења, истиче Миљанић, указујући на још бројне клубове и организације које проносе спортско име Пожаревца:

– Ту је и Фудбалски клуб „Млади радник“, који је био у тешком стању прошлих година, али претходна и садашња управа раде на потпуном опоравку клуба и обраћају пажњу на млађе селекције. Потом, имао Стонотениски клуб, који је годинама у најјачем рангу такмичења. Такође је наш женски фудбал у најјачем рангу такмичења. Атлетски клуб „Пожаревац“ бележи одличне резултате, окупљају велики број деце и одлично раде свој посао. Истичем и карате клубови „Железничар“ и „Млади радник“, Клуб малог фудбала „Пожаревац“, гимнастичке клубове „Млади радник“ и „Звезда“, Кошаркашки клуб „Пожаревац“, Џудо клуб „Бамби“, Асоцијацију спортско-рекреативну, Клуб „Полет“… Неизоставно је поменути Коњичко друштво „Кнез Михајло“, које нам је база и за велику манифестацију „Љубичевске коњичке игре“. Заиста су бројна спорста удружења којима можемо да се похвалимо.

Уз већ поменута средства, која се из године у годину распоређују за спортске годишње и посебне програме, чланица Градског већа Ана Миљанић указује на то да град и додатно настоји да изађе у сусрет потребама клубова и организацијама:

– Током година је стално повећаван износ средстава за суфинансирање програма у спорту, али и када се у току године појави нека додатна потреба и ситуација да се помогне клубовима, град, у складу са могућностима, увек настоји да изађе у сусрет. Тако су крајем 2019. године, из ребаланса буџета, за Клуб слепих и слабовидих „Полет“ обезбеђен новац за куповину звучног пикада. Поред тога што они заиста раде изванредан посао и као део Удружења слепих и слабовидих свакодневно окупљају чланове, било нам је важно да им омогућимо да на квалитетнији начин проводе време. Такође, Клуб „Полет“ има одличне резултате и захваљујући њима смо неколико пута имали државна првенства у шаху и град ће се трудити да их и даље подржава. Тада су ребалансом опредељена и средства фудбалским клубовима за опрему за тренинге, што је по клубу био износ попут оног који добијају на годишњем нивоу.