Словенци су национална мањина која је на упечатљив начин допринела развоју привредног, културног, општедруштвеног амбијента. С годинама је њихова бројност драматично опадала, са 20.998, 1958. године, на 12.006, 1981. године, 8.001, 1991. године и на 4.033 припадника словеначке мањине на последњем попису 2011. године. Међутим, упркос тако великом бројчаном паду, значај и домети утицаја на даљи развој српског друштва нису јењавали. 

С обзиром на то да је пред нама нова пописна година, а с циљем доприноса транспарентности и слободи изјашњавања и афирмације мањинске националне припадности, разговарали смо са неколико припадника словеначке мањине, који су на територији Браничевског округа најбројнији у Костолцу, у којем годинама уназад успешно постоји и огранак београдског Друштва „Сава“.


Да ли сматрате да је важно да се људи на попису становништа изјасне у складу са својим пореклом и из ког разлога?  

Добрица Радић из Петке

– Сматрам да је важно да се припадници словеначке националне мањине изјасне на предстојећем попису становништва о својој припадности да би очували свој идентитет. Словенци су у ове крајеве дошли као стручна радна снага у костолачком руднику, где је већи део остао да живи. У Kостолцу живи око 50 породица словеначког порекла, које су међусобно повезане и на територији Града Пожаревца су најбројнији у Kостолцу.

Ирена Ајдачић из Костолца

– Веома је важно да се при попису становништва даје могућност свим грађанима да се изјасне у складу са својим пореклом. Порекло је наслеђе од наших предака и родитеља које требамо поштовати и пратити током живота, без обзира где смо рођени, где смо одрасли, где смо се школовали или где живимо са својим породицама. 

Слободан Kорбар из Kостолцa

– Сматрам, као припадник словеначке националне мањине и привредник који живи у Kостолцу, да је предстојећи попис становништва од великог значаја за нас Словенце у Kостолцу. Њиме се дефинише обим права који припадници словеначке мањине имају, а прикупљени подаци представљају најзначајнији статистички извор података о становништву земље. У Kостолцу има више од 20 националних мањина, а словеначка национална мањина је када посматрамо територију града Пожаревца, највише концентрисана у Kостолцу.

Драгана Kнежевић из Kостолца  

– Рекла бих да је важно да имамо могућност да се изјаснимо у погледу свог порекла. Поносна сам што припадам, овде признатој, словеначкој националној мањини, која је оставила дубок траг у развоју нашег друштва и која се и данас несебично труди да буде видљива кроз стручност и надареност својих појединаца.

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content