2019-05-15T19:58:24+02:00 15. маја, 2019. 19:58 |

„Авантура у Архиву“

Историјски архив Пожаревац и Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у свечаној сали Скупштине града Пожаревца представили су јавности сликовницу и бојанку под називом „Авантура у Архиву“, који су део пројекта „Архив и вртићи“. Пројекат „Авантура у Архиву“ започет још 2017. године проистекао је из сталне тенденције стицања нове публике, а на иницијативу директорке ИАП др Јасмине Николић започета је интензивна сарадња са децом из вртића. Осмишљена као посета изложби, прилика да се завири у фондове и збирке, припремљене архивске фотографије, школске дневнике и небројено архивско благо, резултирало је интересовањем деце за архив.

            Добро осмишљен пројекат је окупио више од сто малишана из ПУ „Љубица Вребалов“, а председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да локална самоуправа увек подржава пројекте у које су укључени најмлађи суграђани, а пре свега зато што је тема историја, култура и традиција нашег краја.

                                       БУКВАР КУЛТУРЕ ЗА ДЕЦУ

            Чланица Градског већа задужена за образовање, просвету и здравство Весна Пејић је изразила задовољство што је на светлост дана изашла идеја да се деца склоне од лоших навика и што им је дата могућност да упознају свој град.

            -На овај начин омогућено им је да стекну нова знања о здањима и споменицима нашег града, да заволе свој град и умеју да га представе свима који долазе. Битно је да овакву сликовницу пригрле уз себе и покажу свима да се поносе градом у коме живе. Ово треба да буде буквар културе за нашу децу, казала је Весна Пејић.

            Пројекат је реализован према претходно усвојеним смерницама током консултација чланова тима из обе установе, а представљен је на Међународној архивској конференцији на Универзитету Федерико у Напуљу септембра 2018. године, а потом и у Министарству културе Републике Србије у децембру прошле године, где је добио потпуно одобравање и подршку Министарства.

            Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић је нагласила да је овим пројектом вршена едукација деце предшколског узраста о значају архивских докумената за историју града и традицију и културу нашег народа, кроз бројне васпитно – образовне активности као што су радионице, предавања, тематске изложбе и презентације, под слоганом „Путујте са нама кроз време – ми чувамо историју“.

            ДЕЦА У УЛОЗИ ИСТРАЖИВАЧА, УМЕТНИКА, ЗАШТИТНИКА

            -Желећи да избегнео стереотипе који постоје о архивима, трудили смо се да током дечијих посета Архиву покажемо све аспекте рада Архива на динамичан начин. Заједничко промишљање у тиму, сагледавање ресурса и уважавање реалности, довело нас је до такозваног „адаптирања“ прошлости. Са друге стране, циљ је био и преношење знања о начину, важности и могућностима да деца направе сопствени архив фотографија, дечијих цртежа, књига, сликовница, видео и аудио материјала, бојанку, уз помоћ родитеља и васпитача. Кроз концепт прилагођен искуствима данашње деце, настојећи да сачувамо културни идентитет наше заједнице, кроз дијалог и размену са архивистима, у току ових активности и осмишљених тематских и ликовних радионица, деца су се нашла у улогама истраживача, уметника и заштитника, градећи тако своје културно биће – човека који види свет као нешто лепо, са жељом да то лепо и сачува. Реализацијом овог пројекта обезбеђена је континуирана вишегодишња динамична едукација деце о значају Архива и докумената за историју и културу. Са друге стране, дат је допринос очувању архивске грађе као културног наслеђа, допринос унапређењу делатности заштите архивске грађе и развијања свести и преношење знања о значају историјских докумената код деце, чиме је на најбољи начин остварена васпитно – образовна фунцкија ИАП, казала је др Јасмина Николић.

            Директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар је истакла да је циљ овог пројекта да се деца упознају са историјском и културном баштином свог града и са установама које је чувају, а са жељом да развијају однос припадности тој заједници и увиде значај очувања историјске грађе и културног наслеђа.

            -Пред васпитачима је био велики изазов, на почетку истраживачког процеса и деца и васпитачи кренули су са исте позиције – нечег непознатог и апстрактног. На заједничком састанку чланова тимова обе институције договорено је да фокус  истраживања са децом буду 4 тематске целине: „Архитектура старог Пожаревца“, „Стара занимања“, „ Превозна средства некад“ и „Мода некад и сад“. Интерактивне радионице су се одржавале у установи и ван ње са многобројним сарадницима. Током читавог тока пројекта наш рад је био континуирано представљен и доступан свима кроз изложбе, постер презентације, радове деце уз коришћену историјску грађу, као што су фотографије, разгледнице, постери. У завршници пројекта уследила је израда скликовнице и бојанке које су замишљене као дечије виђење чувања културног наслеђа и историјске грађе нашег града, закључила је Тања Лончар.

            О искуствима у свом раду у име свих васпитача тима који је учествовао у реализацији пројекта говорила је Марија Черкез, док су деца из вртића „Невен“ и „Лептирић“ извели „Краљево коло“, „Бранково коло“ и староградску песму „Кад те видим на сокаку“.

Свечаности су присуствовали заменик председника Скупштине града Пожаревца Милић Јовановић, чланови Градског већа Дејан Крстић и Дарко Мирковић, колектив ПУ „Љубица Вребалов“, представници судства, директори установа и деца из вртића „Лептирић“ и „Невен“.

                                                                                                          Д.Динић