2020-03-10T08:41:50+01:00 10. марта, 2020. 08:41 |

Азербејџан – од историје до данас

Народна библиотека „Илија.М.Петровић“ у Пожаревцу била је домаћин занимљивог предавања ,,Азербејџан – од значајне прошлости до модерне садашњостиˮ.

Овом приликом др Ема Петровић, редовни професор на Катедри за орјенталистику Универзитета у Београду, кроз причу и слику, упознала је публику са културом и обичајима ове бајковите земље, изосећи занимљиве податке:

– Доминантна религија је ислам јер око 95% становништва чине муслимани, углавном шиити. Занимљиво је да је једна друга религија оставила дубок траг у азербејџанској историји и култури –  зороастризам, једна од најстаријих религија на свету, до средине првог миленијума пре нове ере потиснуо је древне култове на територији данашњег Азербејџана и постао доминантна религија. Ту улогу изгубио је крајем VII и почетком VIII века када је, након арапских освајања, становништво прихватило ислам. Ипак, трагови давнашње религије још су видљиви, истакла је доктор Петровић.

Такође, истакнуто је  да је Норвуз (“нови дан”, прослава Нове године) један од важних зороастријанских празника који слави победу добра над злом –долазак пролећа и обележава се 21. марта, а данас се третира као државни празник у Азербејџану).

Предавању су, између осталих,  присуствовали ученици Туристичког смера Економско-трговинске школе у Пожаревцу.

Т.Ж. – В.В.