Колико је тачно стар босиљак са сигурношћу се не може рећи,али се зна да су га користили Египћани пре 5000 година. Остаци ове биљке су пронађени у гробницама пирамида. За босиљак се са правом може рећи да припада сваком народу, сваком човеку. Света је биљка хришћана, муслимана, хиндуса. И заиста, босиљак је присутан у многимобредима. Прати човека од рођења, па до одласка у други свет.

Потиче из Индије. Према веровању, босиљак отвара пут у рај. Сходно томе, кад неко умре у Индији на груди му се ставља босиљак, а глава му се умива водом у којој се налазе листићи босиљка. Сматра се да ко год да је за живота садио босиљак има право да уђе у палату Бога Вишне. Према хришћанској легенди, босиљак се на Голготи први пут јавио након Христовог распећа. Да ли је и знак победе живота над смрћу или је пак верни пратилац сваке фазе живота можемо само да полемишемо и да верујемо. Било како било, колико је босиљак важан за нас и колико је присутан у нашој култури сведоче и наши обичаји у којима се користи. Када се дете роди на челу му се прави крст од босиљка у част рођења и у име заштите. Прамен прве косе се чува уплетен у босиљак. Чак се ни венчање не може замислити без босиљка. У неким крајевима плете се венчић са босиљком, који млада носи на дан венчања и наредних 40 дана. Такође, око струка се млади на три места ставља по гранчица босиљка. Многи обичаји у којима је босиљак везани су и за култ мртвих. Кад неко издахне у руке му се ставља струк босиљка. Чак се босиљак налази и везан за ткз. првусвећу преминулог.Постоји легенда према којој урају иманајвише босиљка и којој се каже дадуша доброг човека мирише на босиљак.

Своје место босиљак је пронашао и у народној медицини, а и у кулинарству. Побољшава варење, чува храну од кварења. Зато се и препоручује као додатак јелима са кромпиром, кукуруза, парадајза… Делује против бактерија, гљивица. Одличан је код респираторних проблема и то у виду чаја,као купка и као средство за инхалацију. Сходно томе, босиљак штити од сезонских инфекција,код проблема запушеног носа, код упале грла. Може да се користи и као средство за умирење нервног система, код главобоље, за умирење грчева, код проблема са зглобовима. Бебе и труднице не би требало да користе босиљак, а особе које узимају лекове требало би да консултују свог апотекара или лекара.

И за крај, рецепт који свакако може да помогне многима,а врло је погодан за децу:

Облога код упале грла

Газа се умочи у мед и остави преко ноћи, преко газе се ставља босиљак, а све то у крпену врећицу. Овако припремљена облога ставља се на грло,а преко се увеже шал.

Share.

Comments are closed.

Skip to content