Лепотицама „Посела“ ленте је уручио Малиша Антонијевић

ОДРЖАНО ЈЕДАНАЕСТО „СТИШКО ПОСЕЛО“ У ЗАОВИ

У туристичком комплексу „Заова“ одржана је једанаеста по реду манифестација „Стишко посело“, која на специфичан начин представља туристичке потенцијале Стига, Млаве и Хомоља. Окупивши више од хиљаду учесника и посетилаца у Заовачкој шуми, надомак истоименог језера, манастира и ловачког дома, ова традиционална манифестација је наново подсетила на све стишке лепоте, знаменитости и драгоцености културног наслеђа. Фестивал је организовала Туристичка организација Општине Мало Црниће, суорганизатор је Центар за културу, а одржан је под покровитељством Општине Мало Црниће и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, уз подршку бројних спонзора.

Отварајући овогодишње посело, председник Општине Малиша Антонијевић је истакао да поред тога што је то највећа и најбројнија етно манифестација са дугогодишњом традицијом у Општини Мало Црниће, њена посебност се огледа и у томе што се одржава на прелепом месту нетакнуте природе, комплексу Манастира Заова.

-Већ више од једне деценије, крајем августа ова дивна Заовачка шума дочекује бројне такмичаре, излагаче, уметнике, госте и поштоваоце наше културе и традиције. Са поносом могу истаћи да је ова манифестација једна од препознатљивих на културолошкој мапи Србије и да свакако на веома успешан начин афирмише нашу општину. Овде смо данас да се подсетимо и осетимо дух прошлих времена, укуса, обичаја, традиције, фолклора и игара наших предака на којима се темељи наше културно наслеђе, а које ми и даље негујемо и чувамо од заборава. Мноштво културно – уметничких друштава, шароликост штандова са рукотворинама и разним домаћим јелима која су припремила вредна удружења жена свакако ће на најбољи начин дочарати нашим чулима оно најбоље из овог краја Србије. Иако је део манифестације такмичарског духа, данас сем пријатељства, јединства и међусобног уважавања не треба бити присутно ништа друго што људе раздваја, већ само оно што нас спаја, повезује и чини пријатељима. На мени и мојим сарадницима, као челним људима Општине је задатак и одговорност да ову манифестацију одржимо и унапређујемо из године у годину, свесрдно подржавајући активности и планове Туристичке организације. Желим свима угодан боравак у нашој Општини, етно едукацију и забаву на данашњој манифестацији, као и прегршт лепих утисака које ћете понети са собом са овог светог, историјског и природом богатог места, а који ће вам трајати до следећег „Стишког посела“, казао је Антонијевић.

                 ФЕСТИВАЛ ПЕСМЕ, ЉУБАВИ, ЛЕПОТЕ

Најуспешнији у припремању рибље чорбе и гулаша

Директорка Туристичке организације Јасна Јовић наглашава да је ова манифестација настала у циљу промоције културног наслеђа и туристичке понуде Општине Мало Црниће. Према њеним речима владало је велико интересовање за учешће на овогодишњој смотри, тако да је у спремању гулаша и рибље чорбе учествовало 96 екипа и 14 удружења жена која су се такмичила у вештинама представљања српске традиције, а на позорници је наступило петнаестак фолклорних ансамбала.

-Водитељи целодневног програма били су Сузана Манчић и Миша Ћирић, а после концерта наше афирмисане певачице народне музике Мериме Његомир уследио је наступ фолклорних ансамбала. Иако је на манифестацији акценат стављен на нашу традицију, у оквиру културно – уметничког програма одлучили смо да поред бројних културно –уметничких друштава са нашег поднебља изненадимо посетиоце представљањем различитих традиционалних плесова. Захваљујући Плесном клубу „Болеро“ и Плесном  студију „Амадеус“ приказане су игре из Индије, Африке, Америке, Енглеске, Циганске игре… Плес спаја све народе и обогаћивање је када радимо на уједињењу, упознавању и зближавању различитих култура. Својим предивним гласом програм је оплеменила Софија Перић, „Пинкова звездица“, а за крај смо оставили увек интересантне лепотице „Стишког посела“  и избор за мис, казала је Јасна Јовић.

                     МАЈСТОРИ КУЛИНАРСТВА

Дуж Заовачке шуме ватрице су гореле на све стране. Примамљиви мириси из котлића су се мешали са звуцима хармонике и других инструмената, уз чије су се звуке на бини смењивали фолклорни ансамбли. Овакве манифестације представљају праву оазу, а посебно овај амбијент дозвољава да породице проведу пријатно поподне заједно, где се пријатељи могу дружити, а учесници надметати у разним вештинама.

Победници у справљању традиционалох јела

Рибља чорба и гулаш кувани су у стотинак котлића. По боји и садржини исти, по укусу савршени. Жири се знојио од недоумице коме да додели награду. Ипак, после краћег већања одлучено је да је најбољу чорбу припремио Јовица Гавриловић из Костолца, друга награда припала је Горану Јованову из Костолца, док је треће место освојио Неша Миливојевић из Дубочке. Награду за најбољи гулаш освојио је Славиша Николић из Берања. Друго место припало је Јадранки Јанковић из Костолца, а треће Љубиши Симићу из Смољинца. Награде им је уручила директорка Туристичке организације Општине Мало Црниће Јасна Јовић.

Награда за најлепше аранжирани штанд припала је Удружењу жена из Ћовдина, Најлепше слано јело припремило је Коло српских сестара из Пожаревца, док је признање за најлепше слатко јело освојило Удружење жена из Пругова. За најтрадиционалније јело награђено је Удружење жена „Стамничанке“ из Стамнице, за најбољи колач Удружење жена „Златне руке“ из Кладурова, за најукуснију питу Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, за најбоље представљени штанд Удружење жена „Ђурђевдан“ из Великог Села, за највеселији штанд Удружење жена „Старчевљанке“ из Старчева, за најбољи ручни рад Актив жена из Скобаља, за најбољи производ домаћинства Удружење жена „Гергине“ из Кобиља. Признања им је уручила председница Скупштине општине Мало Црниће Горанка Стевић.

Круна програма на летњој позорници био је избор за најлепшу етно девојку „Стишког посела“. Међу тринаест кандидаткиња, пут до победничког трона и ласкаве титуле лепотице „Посела“ изборила је Анђела Томић из Бујановца, прва пратиља је Ивана Лазић из Калишта, а друга пратиља Ана Страхиновић из Великог Црнића. Ленте и награде уручио им је председник Општине Малиша Антонијевић.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content