Добричица

Добричица садржи бројне активне материје и тофлаваноиде (кверцитин, апигенин, лутеолин), танине, сексвитерпене, горке материје, етарско уље, сапонине, смоле…

Своју примену нашла је код главобоља, мигрене, неуралгија, код вртоглавице, код респираторних тегоба типа кашља, хроничног бронхитиса, астме, упале плућа. Такође, користи се као диуретик, код различитих упала, код уринарних тегоба, као имуно стимулатор, код проблема са дијарејом, код повреда, код рана, као средство које помаже бољем апетиту, за регулацију холестерола, за убрзавање метаболизма, код реуматских тегоба, као средство које организму даје енергију. Користи се и као средство које повољно утиче на жуч и јетру. Нова истраживања указују на њен ефекат као превентива настанка леукемије и различитих тумора.

У лековите сврхе користи се надземни део биљке и сок који се добија цеђењем.

Да би се добио сок потребно је сакупити свеже, младе стабљике, добро их опрати и ситно исецкати. Помоћу сецка, блендера или машине саму биљку још више уситнити и сакупити сок који настане. Остатак већ уситњене биљке пренети у чисту газу и добро исцедити.

За виталност, животворност, као превенцију или код већ неког насталог проблема потребно је узимати по пола чаше сваки дан. Такође, може се давати и деци. Деци се даје само по једна кафена кашичица два до три пута у току дана и то у мало млека или са медом. Нарочито се препоручује деци, која имају проблем са апетитом.

Такође, код јаких главобоља довољно је пар капи овог сока ушмркнути.

Код упале грла може се направити препарат који ће служити за гргљање. Потребно је око 15г добричице, једна кашика меда, 50 грама јабуковог сирћета, 50г воде. Биљку прокувати с амедом, сирћетом и водом и то око 10 минута. Након тога оставити да се мало прохлади, папроцедити и користити неколико пута у току дана.

Код проблема са боловима у крстима, зглобовима, код проблема са реумом и гихтом може се користити исти рецепт с тим што се тада пије 3 пута у току дана.

Ако постоји хронични проблем са бронхитисом:

Пет стабљика свеже биљке потопити у литар кључале воде и кувати око 20 минута. Оставити пола сата да се охлади, па процедити. Узимати у току дана код акутног проблема са кашљем или свако вече пред спавање.

Код проблема са апетитом и код смањене продукције желудачног сока потребно је 4 супене кашике осушене биљке прелитиса 1л кључале воде. Након пола сата се процеди и пије се 2-3 пута у току дана по једна шоља 20 минута пре јела.

Да би се избацили токсини из организма и као средство које подстиче избацивање течности потребно је добричицу кувати у вину. И то једна кафена кашичица на две чаше вина.

За чишћење крви, за регулацију менструаног циклуса потребно је скувати супицу од добричице, само благо зачинити и користити у континуитету 14 дана.

Код проблема са кожним чиревима, ранама може се користити као облога или пак као средство за испирање.

Дуд

За освежавање организма, после операције, после или у току болести, за брже зацељивање, за бољу циркулацију, за спречавање инфекције и за бољи вид потребно је у току дана попити једну чашу свежег сока од плода или пак направити напитак од сушеног плода. За добијање напитка потребно је само осушени плод прелити прокључалом водом, поклопити и оставити да се прохлади. Напитак попити, а плод се може и појести.

За јачање срчаног мишића, нарочито код особа које имају ангину или супрележале срчани напад, довољно је појести по једну шаку свежег плода. Ако нисмо у могућности да  користимо свеж, можемо користити и плод који ј езамрзнут.

За јачање корена косе и да би се што дуже сачувала природна боја потребно је утрљати у косу сок од свежег плода или пак направити лосион од сушеног. За лосион је потребно да осушени плод одстоји у разблаженом алкохолу две недеље, па да се процеди и наноси се барем једном недељно утрљавањем.

Код рана може се искористити исцелитељска моћ коре дуда. Кору је потребно спрашити и помоћу уља направити мелем, којим се премазује проблематично место.

Против дијабетеса може се направити чај. Потребно је 50г листа прелитиса 500мл прокључале воде и оставити да одстоји 10 сати. Потом процедити и у малим гутљајевима пити током дана.

Код упале, повишене температуре, против затвора може се користити и сируп од дуда.Потребно је 1кг плода кувати у пола литра воде и око 20мл јабуковог сирћета. Потом се остави да одстоји 24 сата, па након тога се додаје мед или смеђи шећер и кува, док се не постигне одговарајућа густина. Након тога сесируп преноси у топле, чисте флаше и користи према потреби растварањем сирупа са водом.Наравно, овај сируп може бити изузетан лек за душу, па није потребно имати проблем да би се користио.

Такође, зрео плод дуда се може осушити и ситно самлети и користити као природна замена за шећер.

Смоква

Како се у смоквином млеку налази ензим фицин, ово млеко је нашло своју примену код проблема са тврдим жуљевима, брадавицама.

Листови смокве су јестиви и лековити. Користе се код дијабетеса, проблема са повишеним вредностима холестерола и триглицерида. Такође, клинички је утврђено да инхибирају раст ћелијама рака. За ту сврху се користи сок од листова, који се узима за доручак или се само лишће прокува у води. Како је реч о специфичној намени, без консултације са лекаром не узимати.

Печене или куване смокве у млеку се стављају на чиреве и након пар дана ће сам чир нестати, као и упала која је на околном месту.

Против камена у бубрегу: Код особа које имају проблем са каменом у бубрегу може се искористити следећи рецепт. Потребно је да 40 сувих смокав аодстоји 40 дана у пола литра лозоваче и пола литра маслиновог уља. Након тих 40 дана свако јутро узима  се по једна супена кашика.

За детоксикацију: За виталност и прочишћено тело потребно је у теглу улити 1л маслиновог уља у коме је око 40 сувих смокава. Такође, потребно је да прође 40 дана, па да се употребе. Такође, могуће је овај препарат користити и за спољашњу употребу. За неговање коже лица, тела потребно је само свако вече утрљати мало овако добијеног уља.

Лепота лица: За лице као пилинг маска се може користити смоква, али у свежем облику која се помоћу виљушке изгњечи и прелије маслиновим уљем.

Вино од смокве: С обзиром да је испред нас период који ће бити праћен хладнијим временом увек можете обрадовати своје пријатеље дружењем уз добро  смоквино вино. За смоквино вино потребно је око 1кг сувих смокви и 10л воде. Смокве треба да одстоје око 8 дана уводи, па да се процеде. Остала вода се улије у суве, чисте, тамне боце и остави 5 дана. Након тога добија се необичан напитак, који се зове вино од смокве.

Share.

Comments are closed.

Skip to content