И често ми тако из ко зна којих, вероватно само нама познатих разлога тражимо анђеле. Учини нам се чак и да нађемо неког у нечијем лику, или пак да нам нечије дело заличи на анђеоско дело. Често нам тако заличи кад су наше личне потребе у питању. И заиста, има анђела тако много. И заиста су стално ту са нама и око нас. Опште са нама на свој и само себи препознатљив начин. И појављују се као промисао само Господа и тако испуњавају свој задатак. Често и не видимо и не разумемо зашто или пак и не обратимо пажњу. Дешава се чак и да поруку пренесу у одређеним речима нама познатог лика, а да та особа и није свесна тога. Управо због тога, данашњи текст је посвета самој Промисли, а она зна и без нас свој разлог.

Као што сваки човек има свог Анђела чувара, тако и сваки народ има свог Анђела. Заштитник лозе Немањића, заштитник вере православне Архангел Михаило јавио се у сну једном монаху у времену када је харала куга и подсетио на биљку која је вазда била ту од почетка света, али су на њу временом заборавили. И верује се да је баш она и сачувала многе овоземаљске животе од различитих зараза. У спомен на то подсећање у народу је позната као анђеоски корен. Њено постојање се везује за Духа Светога.

Angelica archangelica je двогодишња, ароматична биљка, која припада породици штитарица. Рођака је аниса, кима, морача, шаргарепе. Може да буде висока и до два метра. Стабљика је снажна, усправна, црвенољубичасте или плаве боје. У горњем делу је разграната. Уздужно је браздаста и шупља. Листови су велики и то двоструко до тростуко издељени, а на крајевима назубљени. Цветићи су ситни зелене или жућкасте боје сакупљени у цвасти налик на штитове. Плод је пљоснат, величине до 8 милиметара. Корен ове биљке се највише употребљава. Он је црвенкастосмеђе боје врло ароматичан. Укус је сладуњав у почетку, па постаје горак и опор.

Цела биљка је јестива. Користи се као храна, лек и зачин. Расте око вода, на планинама, на шумским чистинама. Ангелика цвета и доноси плод само једном у току свог живота. Након цветања и након приплодоништа њен живот се завршава. Ова биљка се вековима користи у народној медицини, а наука је клинички установила њену делотворност и препарати са анђеликом су саставни део савремене фитотерапије.

Наши стари су ангелику препоручивали за лечење опште клонулости и слабости организма,код малаксалости,за чишћење организма. Такође, своју делотворност показује и код ангине пекторис, код лошег варења, код надимања, код болова у стомаку и болова у зглобовима и мишићима. Поспешује циркулацију. Има диуретични ефекат.  Може да помогне и код респираторних тегоба, код бронхитиса, код болних менструалних циклуса и у менопаузи.

У средњовековној Србији ношена је око врата као заштита од болести нарочито куге и тифуса и против урокљивих очију. У неким крајевима Србије и дан данас постоји обичај да се дете док не наврши годину дана купа у води у којој је потопљен корен ангелике.

Мало је познато да је данас можемо користити против опаке зависности, које многи од нас нису ни свесни. Реч је о кофеинској зависности. Многи од нас не могу да замисле пријатан дан без кафе или освежавајућих пића и често наилазимо на изговор да нас баш ти напици окрепљују и дају снагу. Ако заменимо бар једну дозу неког кофеинског напитка током дана напитком од анђеоског корена смањићемо потребу за кофеином, а наш организам ће имати довољно енергије коју ће искористити за дневне активности.

Ангелику треба да избегавају труднице,као и особе које већ узимају антикоагулансну терапију, јер је дејство саме биљке на крв и крвне судове изражено, па може доћи до сабирања ефеката. Такође, с обзиром да нам је лепо већ дошло, треба избегавати препарате са ангеликом за спољашњу употребу при изласку на сунце због могућих алергија.

Да би припремили чај потребно је да 10г корена и 10г семена ангелике прелијемо са пола литра кључале воде. Нек се охлади око 10мин, процедити и узимати два пута у току дана.

За прављење купке потребно је 250г корена биљке прелити са кључалом водом. Оставити 10 мин, па улити у каду где се већ налази вода. Чак иако немате здравствене проблеме ову купку заиста треба практиковати, јер је ефекат овакве ароматерапије изузетно велики.

Помоћу анђелике можете направити и лековито вино. Потребно је да 25г. корена одстоји 24 сата у 1л белог вина. Процеди се и узима се два пута у току дана по једна чаша. Код проблема са дигестивним трактом делотворне су капи које се добијају на следећи начин : 100 корена ангелике прелије се са 100мл 40% алкохола. Одстоји две недеље, па се процеди. Течност добијена цеђењем се чува за касније, а преко корена се дода још 200мл 30% алкохола и одстоји још 10 дана. Процеди се и обе течности се споје и чувају у тамној боци.

Ако је потребно побољшати апетит препарат се користи пре јела, а против надимања и за боље варење користи се после јела. Потребно је на коцку шећера ставити око 20 капи и узети или пак растворити у мало воде.

             Сходно и самом почетку, зашто је данас на ред дошла ангелика ни сама не знам и није ни важно. Сасвим сигурно је да је ту због Промисли. Моје је било само да пренесем даље, а коме ће послужити нека је на здравље.

Хвала на Благослову и на инспирацији духовнику који и не зна да је заслужан за данашњи текст. Његово је било само да помене, а наше да чујемо. Слава Господу на свему и за све. Вама нека су промислени наредни дани

Share.

Comments are closed.

Skip to content