2018-04-17T10:59:54+02:00 16. априла, 2018. 13:38 |

Бака апотекарка

Нана је космополитска биљка која расте на влажним местима . Има је у Европи, Азији, Америци, Аустралији. Може се наћи као самоникла, а може се и гајити.Разликује се преко 200 врста. Код нас су најзаступљеније питома, дивља и енглеска нана. Грчки мит везује нану за љупку нимфу Минту, ћерку речног божанства подземног света, која је имала страсну везу са Хадом. Према једној верзији да би Минту сачувао од своје жене Хад је нимфу претворио у нану и дао јој jе моћ да буде лек за све и да њен мирис буде сведок времена. Према другој верзији жена Хада је нимфу распарчала и од тих делова нимфиног тела настала је нана.

За нану су знали и врло често је користили и стари египћани. Нана се налазила и као један од основних састојака у старим рецептима за бесмртност, као и у мелемима код повреда.

Арапска народна медицина даје значај нани, као симболу пријатељства и весника љубави. Верује се да је управо она заштита од непријатеља и да непријатеља може да преобрати у пријатеља, али такође да може да пробуди љубав и постоји легенда да је баш нана била та која је послужила и Шехерезади.

У средњем веку монаси су по манастирима справљали лекове од 16 светих биљака међу којима је била и нана. Записано је да пошто је дата од Бога начин брања зависи од сврхе за коју је намењена. Сходно томе, ако је требало да послужи за лечење, монаси су је брали десном руком певајући, а ако је имала сврху духовног напретка и то у току молитве удисањем њеног мириса, брали су је левом руком зевајући.

Јапанци су утврдили да мирис нане стимулише централни нервни систем, повећава будност, повећава концентрацију, па је обичај да радне просторије буду испуњене мирисом нане.

Наше баке су знале да нана повећава будност и враћа свежину, уклања умор, саветовале су умивање чајем од нане.

И заиста, научно је потврђено да нана помаже код проблема са акнама и бубуљицама и то као обичан чај којим се лице умива или као алкохолни раствор.Такође, помаже и код болести десни, зуба, усне дупље, код проблема са задахом, код проблема са респираторним системом, код болова у стомаку, проблема са варењем, надимањем, код главобоље, код гљивичних и бактеријских кожних инфекција, код стања депресије, нервозе, несанице, код повишене температуре, али и као коригенс укуса и мириса.

Укус нане је специфичан, врло ароматичан. Прво загрева, па хлади.

Доста се користи у прехрамбеној индустрији у изради бомбона, жвакаћих гума,  чоколада, ликера. Неопходан је зачин у јелима са пасуљем, узмесо, салате, коктеле.

Лист нане садржи око 2% етарског уља, које садржи ментол и ментон. Управо због етарског уља листићи нане се не кувају, већ се искључиво преливају врућом водом.

Поред етарског уља лист нане садржи витамин А, Ц, цинк, селен и триптофан.

Да би се освежили у данима који су пред нама, да би повећали будност и концентрацију можемо припремити сируп од нане.

Потребно је: 300 г. Свеже нане, коју смо предходно опрали и уситнили, додати у 3 литра воде, папотом додати 5 кашика шећера и лимун, који је ољуштен и исечен на кришке, па добр озгњечен рукама. Требало би да одстоји барем 2 сата, потом се процеди кроз газу, па се дода још 3 кг шећера. Поново треба да одстоји 2 сата уз повремено мућкање. Потом се сипа у стаклене флаше и користи према и уз потребу.

Код проблема са боловима у ногама, зглобовима потребно је две супене кашике свеже нане додати у отопљену свињску маст или вазелин. Остави се преко ноћи, ујутру се загреје ,али тако да не дође до кључања и док је топло процедимо кроз газу у погодне посуде.

Ако постоје проблеми са главобољом пола шољ еракије и две кафене кашичице нане треба да одстоји на топлом две недеље, али бе зсветлости. Потом се процеди и чува у добро затвореној посуди. По потреби се утрљава на слепоочнице.

Код проблема са вртоглавицом, мигренама, може да  послуже и капи од нане, које се добијају тако што се у 100 мл. Разблаженог апотекарског алкохола дода 20 г. нане и одстоји 20 дана, па се процеди у тамне бочице. По потреби се користи тако што се накоцку шећера дода 5 капи.

С обзиром на то да су пред нама дани када ће сваком од нас пријати освежење идеалан је тренутак да уживате у овој ароматичној биљци, било да је користите у лековите сврхе, било као амајлију којом ће сеосмех сигурно вратити .