2018-12-15T12:28:01+01:00 15. децембра, 2018. 12:27 |

Бака апотекарка

Симбол тријумфа над окружењем. Симбол врлине, издржљивости. Симбол верности, а с друге стране самотњак. Симбол преласка, промена. Краљ јесени. Знамо га као питомог, а знамо га и као дивљег. Краси паркове. Омиљен у европској пејзажној архитектури. Асоцира на сигурност и топли дом. Верује се да је омиљено дрво душа преминулих и да се око њега душе састају до 40 дана након физичке смрти и да даље настављају свој пут баш преко његове крошње. Не знам да ли је тако или није, али има нешто у том дрвету..

Волите ли кестење? Можда вам се допада пире од кестена…можда печено кестење….можда волите препарате са кестеном….а можда просто волите нечију кестењасту боју косе или боју очију.

Кад говоримо о кестену важно је истаћи да питоми и дивљи кестен су два рода, две породице. Имају сличне плодове, па се зато и не прави нека разлика. Опис питоми и дивљи се не односи на станиште, већ подразумева да ли се користи у исхрани или не. Плод питомог кестена је јестив, док се плод дивљег не користи у исхрани.

Најпознатији кестен на свету налази се на Сицилији. Његова старост се процењује на преко 2000 година. Према легенди, једна краљица је са својих сто витезова под његовом крошњом нашла склониште од олује. Управо из тог разлога овај кестен се зове „кестен стотину коња “. Поента ове легенде може да се тумачи управо да дамама, краљицама, нису потребни витезови и коњи, већ сигурно склониште, па макар то била и крошња кестена.

Aesculus hippocastanum познат као дивљи кестен потиче из Ирана, са Хималаја, Кавказа. Крајем 16 века пренет је у Европу где је служио као украс. Тек у 19. веку услед таласа различитих болести почиње да се користи и у терапији и то захваљујући Арапима, који су кестен давали коњима. Тада се сматрало да је кестен сигурно добар и код других болести и за људе, јер је идеја била да је кестен управо био тај који је арапским коњима давао моћ, чинио их издржљивијим. Управо због те идеје користио се против маларије, грознице, различитих дијареја код људи.

Било како било, према проценама стручњака, у Србији је преко 50 % људи који имају проблем са венама, капиларима. Узроци су различити. Може бити генетика или начин живота. Управо је у том смислу третмана вена прва асоцијација кестен. И заиста је и наука потврдила да је добар за терапију код проблема са венама, капиларима, хемороидима. Делује тако што смањује симптоме, смањује бол и смањује упалу, а с друге стране јача зидове крвних судова.

Садржи између 40% и 60 % скроба, 5% до 8 % сапонина, око 5% уља, око 7 % протеина. Присутни су и танини, флавонски деривати, витамин Б1, калијум. Плод кестена је једини орашасти плод који садржи витамин Ц.

Свакако најважнија компонента је есцин. Он стабилише зидове крвних судова и тако се и симптоми смањују, а побољшава се функција самих крвних судова, а тиме се и  обољшава циркулација крви.

Постоји веровање да плод кестена ако се држи у џепу панталона делује против болова у зглобовима и костима. Најлакши начин да се провери ово веровање је да се оде до парка и сакупи по који плод. Наравно, не треба претеривати са пуњењем џепова, па да због терета и настане бол.

Иначе, наше мајке, баке знају или су знале да плод кестена штити гардеробу по орманима. Потребно је само ставити пар плодова на полицу или између ствари или да се сам плод избуши на пар места, па стави по ћошковима полица.

Castanea sativa или питоми кестен расте тамо где друга дрвећа не успевају. Сматра се да је једна од првих намирница коју је човек користио у исхрани. Постоји легенда према којој је грчка војска преживела захваљујући његовим плодовима током повлачења из Мале Азије око 431. год пре Христа.

У Францукој се дели сиромашнима на празнике, а у Токани се традиционално једу на дан Светог Симеона. У средоземљу се користи лист кестена као салата.

Питоми кестен има два пута више скроба од кромпира, па је једна од коришћенијих намирница у Кини, Јапану, Индији. Од њега се добија брашно, може да послужи као замена за кафу у прженом стању.

С обзиром на то да је јесен и да су ноћи хладније, одличан избор против хладних руку је управо питоми кестен. Потребно је само да пронађете руку која се лепо уклапа у вашој. На тај начин ће се руке угрејати. Други корак у овој терапији је прошетати градом. Тако ће се покренути циркулација. Можете имати у џепу и плод кестена из парка. Можда вам помоћи неће, ал биће лепа успомена на тај тренутак. Трећи корак је наћи где има печеног кестења и захвалити му што уопште и постоји, јер да није кестена не би нам ни ова терапија успела. Било како било, уживајте у јесени и топлим рукама.