Да ли сте некада на крововима кућа, нарочито по сеоским домаћинствима, видели биљку која је на први поглед налик алоји? Врло је могуће да сте имали искуства са том истом биљком, нарочито ако се сетите детињства и баке која је помоћу листа те биљке покушавала да вам ублажи бол у уху. Било како било, задовољство ми је да вам представим биљку која се на нашим просторима узгаја од 9. века.

Још су наши стари говорили да постоји биљка која чува кућу и имање боље него пси чувари. Можда баш отуда и потиче народно име за sempervivum tectorium- чуваркућа.

Сам назив sempervivum значи „увек живући“ и заиста оправдава значење, јер је особина ове биљке да расте, живи и опстаје у различитим климатским условима. Подноси мразеве и суше. Не тражи посебну негу, не воли често заливање. Не бира ни земљу. Где је посадите она ће се сама изборити за себе и свој опстанак.

За чуваркућу се везују многи обичаји, као и многа веровања. Верује се да чува кућу од удара грома, болести, лоших сила, па отуда и следећи народни називи- пазикућа, роса у злу добра, громовка.

Од памтивека користи се за лечење. Њена примена везана је за спољашњу и унутрашњу употребу.

Када је реч о спољашњој примени користи се код убоја, модрица, нагњечења, убода инсеката, код проблема са акнама и бубуљицама или пак проблема са пегама од сунца. Такође, сок од чуваркуће може да помогне и ако га локално нанесете у почетној фази херпес симплекса, у народу познате грознице на усни. Тад пар капи треба нанети на место где се јавља свраб. Још један од примера примене чуваркуће за спољашњу употребу је и код проблема са тврдим жуљевима, брадавицама и курјих очију. У том случају можете листић чуваркуће да преломите и да га ставите на место које се третира и завијете помоћу завоја.Поступак понављати сваки дан док не дође до побољшања.

Свакако најпознатија примена сока од чуваркуће је код бола у уху. Ипак, јако је важно испитати разлог бола па сходно томе и применити.

Што се тиче унутрашње примене, без обзира на то што се ради о биљци, пре него што се одлучите да користите посаветујте се са својим апотекаром, фитотерапеутом или лекаром. Постоје клиничка испитивања која су доказала да чуваркућа подиже имунитет, стабилизује нервни систем, помаже код проблема са депресијом, повећава радну способност, смањује ниво шећера у крви…

Ако вас је ова прича о величанственој чуваркући бар мало заинтересовала можете је лако наћи и као што је већ речено и лако гајити па нека се нађе злу не требало, а добро увек привлачило. До следећег уторка свако добро…

Share.

Comments are closed.

Skip to content