Доказано је повољно дејство рогача на дигестивни тракт, нарочито утицај на пробаву. Делује и на холестерол, односно снижава вредности лошег холестерола. Има антибактеријско  и антиалергијско дејство. Помаже у искашљавању, па се може припремити и као топли напитак. Потребно је само додати 1 кафену кашичицу млевеног рогача у топло млеко или воду. Не треба додавати шећер, јер је рогач природно сладак. Како не садржи кофеин, сви узрасти  могу га безбедно користити.

Постоји истраживање које доказује да је рогач добар савезник у борби против рака грлића материце. Захваљујући добром уделу калцијума и фосфора ублажава тегобе или смањује ризик од појаве остеопорозе.

Код особа које имају проблем са гласним жицама и промуклошћу рогач се користи тако што се сам плод или семенке жваћу.

Рогач је и поуздано средство против пролива код беба и деце, а може се користити и код одраслих. За тај проблем се користи супа од рогача. Она се добија тако што се прокува 200г воде са 2 кафене кашичице жутог шећера. Кад проври, оставити да се охлади, па додати 2 кафене кашичице млевеног рогача.

Ако немате здравствене тегобе, а душа сте која воли слаткише можете себе частити новом посластицом. Потребно је да испасирате две банане, да додате 1 кафену кашичицу млевеног рогача и 1 кафену кашичицу сока од наранџе и 1 кафену кашичицу сецканих ораха или бадема. Ако нисте пронашли своју сродну душу ето прилике да је пронађете преко рогача. Ако се потенцијалној сродној души допадне Ваш специјалитет онда будите сигурни да сте је завели. Ако тражи мане и недостатке, одмах крените у потрагу за новом потенцијалном сродном душом.

Angelika

Ова биљка се вековима користи у народној медицини, а наука је клинички установила њену делотворност и препарати са анђеликом су саставни део савремене фитотерапије.

Наши стари су ангелику препоручивали за лечење опште клонулости и слабости организма, код малаксалости, за чишћење организма.Такође, своју делотворност показује и код ангине пекторис, код лошег варења, код надимања, код болова у стомаку и болова у зглобовима и мишићима. Поспешује циркулацију. Има диуретични ефекат. Може да помогне и код респираторних тегоба, код бронхитиса, код болних менструалних циклуса и у менопаузи.

У средњовековној Србији ношена је око врата као заштита од болести нарочито куге и тифуса и против урокљивих очију.

У неким крајевима Србије и дан данас постоји обичај да се дете док не наврши годину дана купа у води у којој је потопљен корен ангелике.

Мало је познато да је данас можемо користити против опаке зависности, које многи од нас нису ни свесни. Реч је о кофеинској зависности. Многи од нас не могу да замисле пријатан дан без кафе или освежавајућих пића и често наилазимо на изговор да нас баш ти напици окрепљују и дају снагу. Ако заменимо бар једну дозу неког кофеинског напитка током дана напитком од анђеоског корена смањићемо потребу за кофеином, а наш организам ће имати довољно енергије коју ће искористити за дневне активности.

Ангелику треба да избегавају труднице, као и особе које већ узимају антикоагулансну терапију, јер је дејство саме биљке на крв и крвне судове изражено, па може доћи до сабирања ефеката.

Такође, с обзиром да нам је лепо већ дошло, треба избегавати препарате са ангеликом за спољашњу употребу при изласку на сунце због могућих алергија.

Да би припремили чај потребно је да  10г корена и 10г семена ангелике прелијемо са пола литра кључале воде. Нек се охлади око 10 минута, процедити и узимати два пута у току дана.

За прављење купке потребно је 250г  корена биљке прелити са кључалом водом. Оставити 10 минута, па улити у каду где се већ налази вода. Чак иако немате здравствене проблеме ову купку заиста треба практиковати, јер је ефекат овакве ароматерапије изузетно велики.

Помоћу анђелике можете направити и лековито вино. Потребно је да 25г корена одстоји 24 сата у 1л белог вина. Процеди се и узима се два пута у току дана по једна чаша.

Код проблема са дигестивним трактом делотворне су капи које се добијају на следећи начин: 100 корена ангелике прелије се са 100мл, 40% алкохола. Одстоји две недеље, па се процеди. Течност добијена цеђењем се чува за касније, а преко корена се дода још 200мл 30% алкохола и одстоји још 10 дана. Процеди се и обе течности се споје и чувају у тамној боци.

Ако је потребно побољшати апетит препарат се користи пре јела, а против надимања и за боље варење користи се после јела. Потребно је на коцку шећера ставити око 20 капи и узети или пак растворити у мало воде.

Share.

Comments are closed.

Skip to content