2019-11-24T08:27:04+01:00 23. новембра, 2019. 08:25 |

Бака апотекарка

Да ли Вам се догодило некада да одете у госте и да на улазним вратима видите окачене штапиће цимета, који су везани црвеном траком? Интересантно је колико мислимо да познајемо друге, а нисмо ни свесни колико себе не познајемо. Да ме је неко питао како бих одреаговала на такву сцену са окаченим штапићима вероватно бих одговорила да је питање да ли бих их и запазила или пак да не бих придавала на значају. Ипак, сама ситуација је једина меродавна и запазих и дадох на пажњи више из радозналости. Упитах домаћицу која је намена штапића мислећи да имају везе са инсектима, благим освежењем и одговор ме је изненадио. Према њеном веровању, тај свежањ је чувар куће од лоших људи и с друге стране чува кућу од финансијских проблема. Да ми је било шта друго рекла можда бих се и насмејала и прихватила као добар фазон. Онда замислих само колико таквих штапића и црвених трака треба готово сваком човеку. Но, како је очито то доказ да нам је потребно да верујемо у чуда, искористићу прилику да напишем нешто о цимету и да га представим не као чудо, већ као дар природе. Све што је природом створено није чудо и није натприродно. Како ћемо шта видети и како ћемо шта схватити зависи искључиво од нашег погледа.

Cinnamonum zeylanicum или циметовац је зимзелено дрво, које успева у тропским пределима, као што су Индија и Индонезија. Висине је од 5 до 15м. Постоји преко 200 различитих врста. Најпознатији су цејлонски и кина цимет. Код нас се цимет може наћи искључиво по продавницама и то у виду штапића или као прах.

Цимет је један од најстаријих зачина. Помиње се у Старом завету. Писани трагови постоје још у египатским, грчким и римским рукописима. Најстарија медицина, која се зове ајурведа описује и поштује цимет као лек и као храну.

Цимет се два или три пута годишње сече са сваког стабла, преко ноћи се умота у кокосове асуре и тако ферментише. Након тога се гули спољашња кора, одстрани и средина и користи се само најфинија унутрашња кора. Десетак таквих кора се увијају једна у другу, па се суше, прво у сенци, па на сунцу.

Из листова циметовца добија се циметова вода и циметово уље. Реч је о изузетно јаком уљу које је јако иритантно средство и довољна је једна кап на кожи па д а настане упала тог дела.

Цимет се вековима користи у народној кинеској медицини за отклањање симптома прехлада и код пробавних сметњи.

У старом Египту се користило вино са циметом за јачање срчаног мишића. Тај рецепт је актуелан и данас. Потребно је 30г уситњене коре цимета и пола литра слатког црвеног вина. Такво вино треба да одстоји 6 дана. Процеди се и узима се три пута дневно по једна чашица после јела.

Наука је данас потврдила да је цимет добар савезник у борби против алергијског ринитиса, код артритиса, болова у стомаку и проблемима са варењем, гастритиса, главобоље, зубобоље, грчева, проблема са гојазношћу, лоше циркулације, за побољшавање памћења, проблема са холестеролом, дијабетесом, вагиналних инфекција, вирусних инфекција, кандиде и као природни конзерванс. Цимет убрзава дисање и рад срца, повећава температуру тела и убрзава сагоревање масти . Цимет је добар и против целулита и обавезно оружје у очувању лепоте.

Свака девојка би требало да зна да за заводљиве усне, које имају пуноћу и сјај потребно је мало цимета и мало вазелина. У 50г вазелина се умеша пола кафене кашичице цимета и нанесе на усне.

Код проблема са акнама и бубуљицама потребно је умешати једну кашику цимета у три кашике меда и тако добијену маску нанети на лице. Након двадесетак минута испрати топлом водом.

За бујнију косу или код проблема са опадањем косе може се направити маска и то тако што се умути једно јаје, додају две кашике цимета и исто толико меда и дода на крају пола шољице топлог маслиновог уља. Ова маска се држи на коси око 15мин и испере се коса водом.

Обзиром на то да се ближи депресивни зимски период, који нас обично  оставља са којим килограмом вишка, цимет нам је ту да помогне. Потребно је пола кафене кашичице прелити шољом кључале воде и оставити да одстоји око пола сата. Потом увече пред спавање попити пола шоље добијеног напитка, а другу половину ујутру на празан стомак.

Ако смо склони честим бактеријским инфекцијама можемо направити домаће капи од цимета које ћемо користити три пута дневно по 20капи. Дакле, потребно је да уситнимо 100г коре цимета и да додамо пола литра разблаженог алкохола. Треба да одстоји 15 дана на тамном и од сунца заштићеном месту, па процедити и наше капи су спремне за употребу.

Ако сте склони честим инфекцијама мокраћне бешике можете умешати две кафене кашичице млевеног цимета са једном кашиком меда, додати чашу млаке воде и попити.

Свима нам је потребно боље расположење и у ту сврху можемо искористити цимет, који ћемо додати различитим јелима, пићима, посластицама. Тако да ако Вас изненаде гости, а код куће имате јабуку, на пример, можете је исећи на кришке, посути циметом и додати мед.

Било како било, ако верујете да цимет може да нас сачува од лоших људи, искористите те штапиће, за финансије немојте ни бринути, јер свакако је тако како је и нема довољне количине цимета која би помогла.

Свим православним верницима нека је Богом благословен почетак Божићног поста и нека им Бог да да изађу духовно јачи и ближи једни другима и да се у миру, слози, трпељивости дочека Празник.