Водећи се податком Агенције за заштиту животне средине да се у Србији годишње генерише више од 11 милиона тона отпада, компанија Бамби покренула је пројекат „Мала школа рециклаже“ у сарадњи са водећим оператером амбалажног отпада Секопак. Са циљем да допринесе унапређењу примарне селекције отпада, али и јачању еколошке свести, нарочито међу млађом популацијом, компанија ће кроз пројекат „Мала школа рециклаже“ организовати такмичење у прикупљању отпада и низ едукативних радионица како би најмлађе упознала са процесом рециклаже и важности њене примене.

Пројекат „Мала школа рециклаже“ званично је започет позоришном представом „Сакупљај своју амбалажу и носи на рециклажу”, којом су компаније Бамби и Секопак обележиле и Светски дан рециклаже. Позоришна представа, одржана у Центру за културу Пожаревац који је препознао значај овог пројекта, окупила је 900 ђака нижих разреда пожаревачких основних школа. У маестралној изведби, популарни глумци Бода Нинковић, Јовица Тишма и Мирјана Требињац, на креативан и интерактиван начин, кроз песму и глуму, говорили су о значају рециклаже.

-У сарадњи са основним школама у Пожаревцу, радићемо на едукацији најмлађих о правилној селекцији отпада и значају одговорног односа према искоришћеној амбалажи, како би рециклажа постала навика. У оквиру свих школа поставићемо две врсте кутија – жуте у којима се одлажу пластичне флаше и лименке, и плаве кутије за папир и картон. Такмичење које смо припремили у оквиру пројекта „Мала школа рециклаже“ траје до 20. маја и унапред се радујемо резултатима, наводи Милица Kузманов, маркетинг менаџерка у Секопаку.

Основне школе које прикупе највећу количину амбалаже по ученику очекују разне награде у којима ће ђаци уживати.

-Верујем да ће деца кроз овај пројекат стећи знања и бити мотивисана да у будућности рециклирају амбалажни отпад, али и да подстакну своје другаре, родитеље, баке и деке, да чине исто. Једна кинеска пословица каже да су деца као комад чистог папира на коме својим делима остављамо белешке. Потрудимо се да их испунимо племенитим белешкама које ће им бити репер у животу, али и да им сами својим одговорним понашањем будемо узор“, истакао је Иван Јовановић, менаџер корпоративних комуникација компаније Бамби.

Придружујући се иницијативи Свет без отпада, у оквиру глобалних циљева одрживог развоја УН, компанија Бамби дефинисала је достизање нула отпада до 2030. године и покренула сет активности кроз инфрастуктурна улагања, као и кроз континуирану едукацију јавности у управљању отпадом. Пројекат „Мала школа рециклаже“ тек је почетак сјајних активности, а Бамби верује да је одржив однос према локалној заједници најбољи показатељ одговорности и успеха.

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content