„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Покренут лист „Сељак“ – 10.јануар 1880. 

У Пожаревцу се појавио илустровани лист под називом „Сељак“. Покретач и уреднк овога листа  био је др Ђорђе Радић, професор Земљаделско-шумарске школе у Пожаревцу. Лист је излазио два пута месечно 10. и 25. Године 1883. је угашен јер је тада престала са радом Земљоделско-шумарска школа, а и било је време зајечарске буне када је забрањен излазак свих опозиционих листова. 

 Сарадник Марије Кири – пожаревачки гимназијалац  – 10.јануар 1909.

 У Солуну је светлост дана угледао Павле Савић, један од најистакнутијих српских научника, атомски физичар светског угледа и пожаревачки гимназијалац чији је отац после Првог светског рата добио посао у Пожаревцу. По завршетку гимназије студирао је у Београду, а од 1934-1939. био је сарадник Марије Жолио Кири у Институту за радијум у Паризу где му је омогућен проналазак фисије на урановом атомском језгру као основе за коришћење нуклеарне енергије. Открио је интерни гас, изотоп ксенона, усавршио је методе добијања радиоактивног арсена, одређивања урана… Био је професор Универзитета у Београду, члан академије наука, оснивач Нуклеарног института у Винчи и његов директор. 

 Одлазак власника костолачког рудника  – 12.јануар 1937. 

Преминуо је Ђорђе Вајферт који ће у пожаревачком крају  остати упаомћен као власник рудника мрког угља код Костолца. Када је својој имовини придодао и руднике бакра у Бору, каменог угља у Подвису и злата у Светој Ани постао је творац модерног рударства. Био је велики добротвор, а познато је и да је много улагао у ергеле и коњички спорт јер је волео коње. Био је почасни члан Фонда за помагање сиромашним ученицима гимназије у Пожаревцу и добротвор Дунавског кола јахача „Кнез Михаило“ у Београду. 

Преминуо Павле Јуришић Штурм  -13.јануар 1922.

Од последица упале плућа умро је Павле Јуришић – Штурм, легендарни српски а касније и југословенски генерал рођен у Пруској. Пошто је напустио каријеру одликованог пруског официра,у балканским ратовима постао је Србин и учесник свих ратова које је Србија водила у периоду од 1876 – 1918. Успешно је командовао Дринском и Дунавском дивизијом, а у Првом светском рату и Трећом армијом све до повлачења у Албанију 1915.Као командант Треће армије био је смештен у Окружном здању у Пожаревцу, одакле је под његовом командом пружен снажан отпор немачким и аустроуграским трупама на обали Дунава, у Раму, код Забеле и на прилазима Пожаревцу. 

Припремио З. Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content